Lába elvesztésétől fél Navalnij

külföld
2021 március 27., 09:48

Pénteken újabb poszt jelent meg a bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navlanij Instagram-oldalán, és ebből kiderült, hogy Navalnij attól fél, elveszítheti a lábát, írja a Moscow Times.

A héten Navalnij ügyvédjei már közölték, hogy sokat romlott a büntetőtáborba zárt férfi állapota, komoly hátfájástól szenved, és a lábát se mindig tudja mozgatni. A tábort felügyelő hatóságok szerint ugyanakkor Navalnij állapota stabil és kielégítő.

Pénteki posztjában, melyet a stábja rakott ki az oldalára, Navalnij azt állítja, hogy a börtönorvosok nem árulják el, milyen eredményekkel járt a múlt heti kivizsgálása. Írt arról is, hogy egyszerűen felborul, ha a jobb lábára próbál meg támaszkodni, ami elég zavaró, de nem szeretne megválni tőle. Nehéz és fájdalmas kikelni az ágyból, tette még hozzá, és hiába jelezte problémáit a felügyelőknek, tudomásul vették azokat, de semmi nem történt. Navalnij szerint korábban becsípődhetett egy idege, és ez okozhatja a fájdalmakat.

Navalnij szövetségesei közben újabb tömegtüntetést terveznek, amit akkor fognak meghirdetni, ha több mint félmillió ember regisztrált rá. Kevesebb mint egy héttel a bejelentés után már közel 300 ezren regisztráltak.

Március 15. óta lehet tudni, hogy Navalnijt a Vlagyimir megyei Pokrov 2. "javítókolóniába" vitték a moszkvai börtönből, ahol azután tartották fogva, hogy január 17-én Moszkvában, Berlinből érkezve őrizetbe vették. Berlinben pedig azért volt, mert ott kezelték, miután az orosz titkosszolgálat megmérgezte. Hogy tényleg az FSZB állt a merénylet mögött, azt Navalnij maga derítette ki, mikor álnéven fölhívta az akció egyik résztvevőjét, aki részletesen beszámolt neki arról, hogyan próbálták eltenni láb alól.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a Navalnijra egy korábbi, sokak szerint politikai okokból indított sikkasztási ügyben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a rá kirótt három és fél évből valamivel több mint két és fél évet kell letöltenie.