Negyvenöten meghaltak Tanzániában az elnök temetési szertartásán

külföld
2021 március 30., 12:36

Pánik tört ki Dar es Salaamban az Uhuru stadion bejáratánál, ahova a gyászoló tömeg azért érkezett, hogy megemlékezzen John Magufuliról, az ország elnökéről, aki március 18-án halt meg.

„Sokan be akartak jutni a stadionba, és néhányan nem voltak elég türelmesek. Olyan erősen próbáltak befurakodni a tömegen át, hogy pánik tört ki. Végül negyvenöten meghaltak” – mondta Lazaro Mambosasa rendőrfönök az AFP-nek.

Az eset még a múlt héten történt, ám eddig csupán öt halálos áldozatról beszéltek, a valódi számokat ma hozta nyilvánosságra a rendőrség. Az elnök holttestét napokig utaztatták az ország nagyobb városaiba, hogy leróhassa a kegyeletét, aki szeretné, míg végül szülőfalujában, Chatoban temették el, ahol előbb a róla elnevezett stadionban ravatalozták fel.

Magafuli ravatala Chatoban, szülőfalujában, a róla elnevezett stadion közepén
photo_camera Magufuli ravatala Chatoban, szülőfalujában, a róla elnevezett stadion közepén Fotó: -/AFP

Magufuli 61 éves korában halt meg. A hivatalos indoklás szerint a szívével voltak gondok, ám a halálának bejelentése előtt már három hete sehol nem szerepelt. Az ellenzéke szerint valójában koronavírusban halhatott meg.

Az ő esetében azért lenne érdekes, ha bebizonyosodna, hogy valóban a vírus okozta a halálát, mert híres vírustagadó volt. Februárban például azt hangoztatta, hogy az ország imádsággal győzte le a járványt. Aztán később elismerte, hogy vannak fertőzöttek az országban, de a pontos számukról semmilyen információt nem adtak közre, és járványügyi intézkedéseket sem léptettek életbe. (AFP)