Még az is titkos, hogy miért titkos a Budapest-Belgrád-vasútvonalról szóló hitelszerződés

POLITIKA
2021 április 01., 15:02

„A bíróság ma megküldött ítélete szerint nemcsak a Budapest–Belgrád vasútvonalról szóló hitelszerződés 10 éves titkosításával nincs probléma, de még azt is eltitkolhatja a kormány, hogy milyen külgazdasági érdekeket sért a szerződés kiadása” - írta csütörtöki közleményében Szél Bernadett országgyűlési képviselő. Szél bíróság előtt támadta meg a kormány döntését, amellyel 10 évre titkosították a Budapest-Belgrád-vasútvonal építését finanszírozó kínai-magyar hitelszerződést, ebben az ügyben utasította el beadványát a bíróság.

Indoklásában a bíróság azt írta, „Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését” veszélyeztetné a szerződés adatainak nyilvánossága hozása, ezt azonban nem fejtették ki, nem írtak bővebbet a titkosítás okáról.

Szél ezért az Alkotmánybírósághoz fordul, szerinte az adófizetőknek joguk van megismerni a szerződést, hiszen végső soron nekik kell 750 milliárd forintot kifizetniük. Ha pedig az Alkotmánybíróság is elutasítja, Strasbourgban keresi majd tovább az igazát.

link Forrás