Milliárdokat költöttek arra, hogy mindenkit karanténba rakjanak, aki csak Putyin közelébe kerülhet

külföld
2021 április 02., 05:39

A koronavírus-járvány kezdete óta az orosz államigazgatás több milliárd rubelt költött el arra, hogy mindenkit karanténba helyezzenek, akinek Vlagyimir Putyin közelébe kellett mennie. Erről a BBC orosz irodája számolt be. Mint írták, pilóták, egészségügyi dolgozók, de még második világháborús veteránok is hetekre szállodákba kerültek, hogy utána találkozhassanak az orosz elnökkel, írja a Meduza.

A BBC számítása szerint a járvány kitörése óta az orosz elnöki adminisztratív igazgatóság több mint 6,4 milliárd rubelt, azaz 25,8 milliárd forintot kapott a kormánytól a költségvetési tartalékból átcsoportosítva a koronavírus megállításának céljára. De a pénz egy igen jelentős részét arra költötték, hogy mindenkit ellenőrizzenek, aki Putyin közelébe juthat.

Márciusban, karanténon kívül.
photo_camera Fotó: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Országszerte 12 hotelben és szanatóriumban (Moszkva mellett Szocsiban és Jaltán is) szállásolták el azokat az embereket, akiket utána Putyin közelébe engedtek. Ami érdekesség, hogy ezek a szálláshelyek eleve a putyini adminisztráció birtokában vannak, azaz az egészségügyi megfigyelésre felszabadított pénzt a saját tulajdonukban lévő ingatlanokra költötték. Ráadásul közbeszerzés sem volt erre a feladatra kiírva.

Az elkaranténozott emberek között voltak az orosz elnököt szállító repülő legénységének tagjai, a miniszterelnök és számos vezető orosz tisztviselő. Voltak, akik csak napokig, mások akár hetekig is kénytelenek voltak karanténba vonulni. Ugyanígy karanténba került Putyin személyes fotósa, az elnöki stáb több tagja és a 'Moszkva, Kreml, Putyin' című tévéműsor stábja is.

Ezen kívül szállodai karanténba kerültek azok a világháborús veteránok, akik a tavalyi győzelmi parádé idején Putyin közelében ülhettek és azok a kormányhű újságírók, akik megjelenhettek Putyin éves sajtótájékoztatóján.

Az átcsoportosított forrásokból arra is költöttek, hogy az orvosi stábot kiképezzék Putyin állapotának folyamatos ellenőrzésére a koronavírussal összefüggő tünetekkel kapcsolatban. Több mint egymilliárd rubelt költöttek el az orosz politikai elit egészségügyi állapotának vizsgálatára. Ebben benne volt az orvosok és ápolók karanténba helyezése is, mielőtt megvizsgálhatták volna az elnököt.

A BBC orosz irodája megjegyzi azt is, hogy az orosz elnöki keretből nem fizettek azoknak a karanténba helyezéséért, akik olyan régiókban éltek, ahova az elnök ellátogatott. Amikor például Putyin tavaly novemberben Nyizsnyij Novgorodba utazott, 20 helyi tisztviselőnek két hetet kellett elkülönítve töltenie, hogy találkozhassanak vele. Ennek költségeit, mintegy egymillió rubelt, azaz négymillió forintot a helyi költségvetésből fizették.

A kiadásokkal kapcsolatban a Kreml szóvivője, Dmitrj Peszkov elmondta, hogy ezek általános gyakorlatnak számítanak, teljesen normális ami történt.