A kormány a parlamenti képviselőknek sem engedi, hogy megnézzék, mi történik a kórházakban

POLITIKA
2021 április 06., 14:33

Miután a magyar média megmaradt független szereplői múlt szerdán közös nyílt levélben kérték a magyar kormányt, hogy engedje meg a sajtónak, hogy megmutathassa, mi történik a járvány sújtotta magyar egészségügy színfalai mögött, Kovács Zoltán annyival pattintott le mindenkit, hogy a kórházakban gyógyítani kell, és nem kamerázni. Orbán Viktor pedig azt mondta erre a rádióban, hogy „nem most van itt az ideje annak, hogy bemenjünk a kórházakba, hogy kamuvideókat, vagy álhíreket gyártsunk.”

Most a DK-s Oláh Lajos kérdezett rá a belügyminiszternél, hogy „mikor látogathatja meg egy képviselő az újságírókhoz hasonlóan egy kórház Covid-osztályát”. De Pintér Sándor csak annyit válaszolt:

Az egészségügyi intézmények erőforrásaikat a járvány elleni küzdelemre fordítják, így jelenleg a látogatás megszervezése nem biztosítható.”

A Magyar Orvosi Kamara szerint be kellene engedni a sajtót

A kormánnyal ellentétben a Magyar Orvosi Kamara viszont úgy látja, nagyon fontos lenne, hogy a sajtó munkatársai bejuthassanak az egészségügyi intézményekbe, és objektíven bemutathassák azt, hogy milyen heroikus küzdelem zajlik a kórházakban. „Nem gondoljuk, hogy ezzel akadályoznák a kórházban zajló munkát, sőt, azzal, ha a tudósítások következtében az emberek komolyabban vennék a járványügyi szabályokat, csak segítenék az egészségügyi dolgozókat abban, hogy csökkenjen rajtuk a jelenlegi nyomás” - mondta Magyar Orvosok Szakszervezetének (MOSZ) alelnöke, dr. Tóth Judit Mária az Alfahírnek.

De a Magyar Orvosi Kamara kedden is kiadott egy közleményt arról, hogy az egészségügyi dolgozók megérdemlik, hogy a hősiességük valóban látható legyen a nyilvánosság előtt. Emellett fontosnak tartanák, hogy a hatóságok részletesebben is nyilvánosságra hozzák a koronavírus betegség objektív adatait, mérőszámait területi bontás szerint, például a kórházban ápoltak, intenzív osztályon ellátottak és a lélegeztetőgépen lévők adatainál naponta közzé tenni az aznap ellátásba kerültek, valamint a gyógyulás és halál miatt az intézményi ellátásból kivontak számát.