Kovács Zoltán: A kórházakban gyógyítani kell, és nem kamerázni

járvány
2021 március 31., 08:31

Szerda reggel a magyar média megmaradt független szereplői közös nyílt levélben kérték a magyar kormányt, hogy engedjen nagyobb teret a sajtónak, hogy megmutathassa, mi történik a járvány sújtotta magyar egészségügy színfalai mögött.

A járvány kezdete óta probléma, hogy szemben Európa számos országával, a szerkesztőségek nem juthatnak be a kórházakba, orvosok és ápolók nem nyilatkozhatnak a sajtónak. A levelet aláíró szerkesztőségek közös állásfoglalása szerint az információhiánynak súlyos következményei vannak:

„Mivel ezeket az információkat – a kórházban tapasztalható valós állapotokat bemutató anyagok elkészülésének megakadályozásával – elzárja a kormány és az Operatív Törzs az emberektől, sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet.”

A szerkesztőségek közös levelére a kormány részéről Kovács Zoltán szóvivő reagált Facebook-oldalán:

„A kórházakban gyógyítani kell és nem kamerázni. Az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek és lejáratják a magyar egészségügyet. A magyar kórházak és az ott dolgozó orvosok és ápolók emberfeletti munkával kiválóan teljesítenek.Hagyják őket dolgozni!”

Csakhogy az operatív törzs tájékoztatásában nagyon komoly hiányosságok vannak, olyan adatokat nem árulnak el, melyek minden más európai országban nyilvánosak. A kormány hétpecsétes titokként őrzi a kórházi járványadatokat, az intenzív osztályon ápoltak számát a járvány kezdete óta mindössze négyszer, külön kérdésre voltak hajlandóak elárulni, a közérdekű adatok kiadásának határidejét pedig a járvány alatt változtatták meg, és élnek is ezzel az extra határidővel, ha a járvánnyal kapcsolatos adatokról van szó.

Az pedig, hogy orvosok és ápolók nem nyilatkozhatnak szabadon a kórházaikban tapasztalt állapotokról, ahhoz vezet, hogy sokan név nélkül mernek csak mesélni a tapasztalataikról a sajtónak, ami után Gulyás Gergely miniszter álhírnek nevezheti, hogy kapacitásprobléma lenne a magyar egészségügyben.