Az Egyesült Királyságban már leginkább a kisiskolások közt terjed a koronavírus

járvány
2021 április 08., 06:34

A brit kormány által megrendelt és az Imperial College London által készített tanulmány szerint bár a március 8-i iskolanyitást követően visszaesett a megbetegedések száma, leggyakrabban a kisiskolás gyerekek, pontosabban az 5 és 12 év közöttiek betegedtek meg, a legkevesebben pedig a 65 év felettiek fertőződtek meg. Utóbbi nyilván a januárban megkezdett tömeges oltás eredménye.

photo_camera Gyerekek egy németországi iskola osztálytermében, 2021. február 18-án Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance

A BBC azt írja, a tanulmány egyik szerzője, Stephen Riley professzor azt mondta, örömteli, hogy a számok nem emelkedtek az iskolák megnyitásával, pedig szerinte „minden esély megvolt rá”, hogy több megbetegedés legyen.

A gyerekeket az iskolák újranyitása után hetente háromszor tesztelték, és maszkot kell hordaniuk a tantermekben.

Riley elmondta, hogy a fokozatos nyitás közben a kormánynak és a szakértőknek folyamatosan figyelemmel kell kísérniük a számokat, hozzátéve, hogy minél gyorsabban és nagyobb arányban alkalmazzák az oltóanyagot, annál kevésbé nőhet a megbetegedések száma.

Az 66,6 milliós Egyesült Királyságban az oltás második adagját már több mint 5,6 millió ember kapta meg, az elsőt pedig 31,7 millió ember. Az országban szerdán 45 újabb halottat és további 2763 megbetegedést jelentettek.

Magyarországon egyelőre 2,5 millióan kapták meg az oltás első adagját, közülük egymillióan kapták meg a másodikat is, ez alapján azonnal meg is kezdte az újranyitást a kormány. A Magyar Orvosi Kamara szerint ilyen gyors lazítás szakmailag nem indokolt, az iskolák újranyitását pedig nagyon nem tartják jó ötletnek. A magyar egészségügy jelenleg óriási nyomás alatt van a kórházban kezelt koronavírusos betegek miatt.

A britek is három hetet vártak azután, hogy a 60 felettiek megkapták az oltást, mert ennyi idő kell, hogy elkezdődjön valamilyen válasz kialakulása a szervezetben. Az iskolákat és az óvodákat itthon április 19-én tervezik újra megnyitni. Ami azzal a veszéllyel járhat, hogy a megfertőződött diákok hazaviszik a vírust, de Gulyás Gergely azt mondta, hogy nem látnak komoly kockázatot az iskolanyitásban. Tesztekről nálunk nincs szó. Közben diákmozgalom indult, hogy ne nyissanak még az iskolák április 19-én.