Ami az Orbán-interjúból kimaradt

járvány
2021 április 09., 13:26
  • A miniszterelnök szerint a 65 év felettiek 90 százalékát beoltották, de ez nem igaz
  • De ha ezt mondja, akkor már ezt kommunikálja az operatív törzs is
  • A rekordhalálozásról Orbán nem ejtett egyetlen szót sem, de szerinte a baloldal miatt majdnem sokan meghaltak
  • A kormányfő továbbra is azt bizonygatja, hogy a járvány ellen az egyetlen hatásos eszköz a vakcina. A dánok viszont alaposan rácáfolnak Orbánra

Megvolt a szokásos péntek reggeli miniszterelnöki interjú a közmédiában, ismét nem az a feleslegesen kötözködős, állandóan közbe- és visszakérdezős, hanem olyan, ami támogatóan ösztönzi a kormányfőt, hogy elmondhassa, amit el szeretne. Így kevesebb figyelem jut arra, hogy mi az, ami nem hangzik el.

Orbán Viktor például azt mondta, hogy „most, hogy már az idős magyarokat beoltottuk, tehát 90 százalék környékén van a 65 év fölöttiek beoltása, ami azért nyomasztott engem, megmondom őszintén. Én az elejétől fogva bíztam abban, hogy ezt meg tudjuk oldani, ezt a logisztikai feladatot is meg tudjuk oldani”.

A riporter minden bizonnyal nem akarta megakasztani a kormányfőt, hogy ez így nem igaz. Szépen alakul az oltottak száma, de itt a regisztrált idősek 90 százalékáról lehet szó. Múlt szerdai adatok szerint 1,5 millió 65 év feletti regisztrált oltásra. Ez - a KSH adatai szerint - nagyjából a 70 százaléka lehet az összes 65 év felettinek.

A hivatalos magyar kormányzati koronavírus-oldalon - több más fontos információhoz hasonlóan - arról sincs adat, hogy korosztályonként hány embert oltottak be eddig. Lehetne, mert az európai adatszolgáltatásban Magyarország is részt vesz. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ honlapján lévő adatok szerint Magyarországon

  • a 80 év felettieknek a 63,8 százalékát
  • a 70-79 évesek 72,1 százalékát
  • a 60-69 évesek 55,8 százalékát
  • az 50-59 évesek 34 százalékát
  • a 25-49 évesek 14,5 százalékát oltották be.

Elég sok országról nincs adat. Ahonnan van, ott a 80 felettiek beoltásában arányaiban jobban áll Írország, Izland, Málta, Svédország, Dánia, Finnország, Norvégia, Portugália, Belgium, Luxemburg, Ausztria, Csehország és Olaszország is.

A 70-79 éveseknél csak Izland és Luxemburg előzi meg Magyarországot, Finnország és Málta áll közel hasonlóan. A 60-69 éves korosztályban és a fiatalabbaknál is messze nálunk kapták meg arányaiban a legtöbb oltást.

Vagyis valóban nem állunk rosszul, de ez nem jelenti azt, hogy az összes idős 90 százaléka megkapta már a vakcinának legalább az első adagját, ahogy Orbán állította. De ha a miniszterelnök ezt mondja, akkor ez már végigpörög a rendszeren. Pár órával Orbán után az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályának vezetője is azt közölte, hogy az idősek közel 90 százaléka már részesült védőoltásban.

link Forrás

Visszakérdezni persze itt sem lehet, mert a kérdéseket előre kellene beküldeni, amiket aztán vagy beolvasnak vagy nem.

Erről a „tájékoztatóról” mondta Kovács Zoltán államtitkár, amikor megindokolta, hogy miért tartják távol az újságírókat az egészségügyi dolgozóktól, hogy „az operatív törzs minden nap tájékoztatja a nyilvánosságot. A baloldali portálok ennek ellenére kamuhíreket terjesztenek, és lejáratják a magyar egészségügyet”.

Visszatérve Orbán Viktor reggeli rádiós nyilatkozatára. Az elmúlt három napban rekordhalálozást jelentett az operatív törzs, erről minden bizonnyal a miniszterelnök is tud, hiszen kiposztolta Facebookra, hogy reggel az operatív törzs üléséről érkezett. De a közrádióban a szokásától eltérően ezúttal inkább nem osztotta meg a hallgatókkal a legfrissebb járványügyi adatokat.

Az idősek szerinte 90 százalékos beoltottságának bejelentése után arra tért rá, hogy már túl vagyunk az életmentésen, és ideje újra Brüsszelről és a migrációról beszélni.

„A betegek meggyógyulnak. Nem mondom, hogy jó dolog betegnek lenni, sőt, időnként meggyötri az embert, sőt, nagyon sok embert ismerek személyesen, akit nagyon meggyötört ez a betegség, és még szövődmények is lehetnek, sok minden lehetséges. De ha az élet megvan, akkor azt majd meg lehet gyógyítani, majd reparáljuk, majd kijavítjuk, majd valahogy lesz. De ha elveszítjük, nincs mit tenni. És az idősek életveszélyben voltak. Beszéljünk egyenesen! Ember nem tudta megmondani, hogy a 65 év felettiek, ha megkapják ezt a vírust, mekkora esélyük van, hogy ezt túléljék. Ezért nyomasztott engem az, hogy versenyt futva az idővel, minden nap minél több életet lehessen megmenteni. Életet pedig a vakcinával lehetett menteni. Most ezen túl vagyunk, tehát most kicsit nyugodtabban beszélek arról a dologról, arról a jelenségről, hogy mi történt Brüsszelben. Az történt, mint a migrációnál. Nagyon tanulságos dolog ez. A kerítésépítéssel is ez történt. Jött a migráció, egy váratlan helyzet, és mire észbe kaptak, hogy ebből baj lesz, addigra már benn voltak”.

link Forrás

A rekord magas halálozásról nem, de a járvány áldozatairól egy másik összefüggésben azért beszélt. Arra a kérdésre, hogy mit szól ahhoz, hogy az egyesült ellenzék mindenkit az oltásra buzdít, azt mondta, hogy nem hisz nekik, mert a baloldal oltásellenes. Ezt az bizonyítja szerinte, hogy az ellenzék be akarta tiltani egy törvényjavaslattal a kínai és az orosz vakcinát. (Valójában azt akarták elérni, hogy csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával oltsanak itthon.) Orbán szerint „ha az ellenzék javaslatát elfogadta volna a parlament, akkor sok százzal vagy több ezerrel haltak volna meg többen, mint az így is elég magas és szomorúságra okot adó, keserűségre okot adó veszteségünk. Tehát ha elfogadtuk volna, amit a baloldal mondott volna, akkor sokan meghaltak volna”.

Sokan meghaltak így is, Európában lakosságarányosan hetek óta továbbra is Magyarországon halnak meg a legtöbben koronavírusban. De erről nem volt szó.

link Forrás

Orbán megismételte, amit már korábban is mondott, hogy az izolálás, a bezárkózás, az elzárás csak lassítani tudja a vírus terjedését, a vakcina az egyetlen fegyver ellene. Arról megint nem beszélt, hogy azért vakcina nélkül is lehet komoly eredményeket elérni, ahogy például Magyarországnak is sikerült még az első hullámban (és nem sikerült a második, de különösen a harmadik hullámban).

Magyarországon a döntéshozók valamiért tesztfóbiában szenvednek. Nagyon sok országban felpörgették a tesztelést, vagy azért, hogy addig se terjedjen a járvány, amíg nem oltanak elég embert, vagy azért, hogy a nyitást megtámogatva teszteljenek, például az iskolákba visszatérő diákok és családtagjaik körében. De nálunk erről hallani sem akar a kormány.

Pedig érdemes egy pillantás vetni például a dán adatokra, mert azokból kiderül, hogy igenis lehet megfelelő intézkedésekkel gátolni a járványt, EU-s vakcinákkal is.

Dánia a 80 felettiek beoltásában arányaiban jobban áll Magyarországnál, a fiatalabbaknál a magyar oltási adatok jobbak.

De akkor mire jutottak a dánok az Orbán szerint gyenge eszközökkel?

Dániában is vannak napi jelentések. Tegnap 214 311 PCR-tesztet jelentettek, ma 183 675-öt. Az két nap alatt összesen 397 986 PCR-teszt. Nálunk ezalatt a két nap alatt összesen 65 726 tesztről számoltak be. Úgy hatszoros a különbség, hogy Dániában mindössze 5,8 millióan laknak. Összesen ott 23,6 millió PCR-tesztet végeztek eddig. Nálunk 4,8 milliót.

Emellett azt is lehet tudni, hogy Dániában ebben a két napban a PCR-tesztek mellett elvégeztek 460 ezer antigén gyorstesztet is. (Erről nincs magyar adat.)

Olvasónk azt írja, hogy a dán tesztelés masszív, ingyenes, és az egészségügyi hatóságok azonnal lecsapnak a fertőzésgócokra a kapcsolatok felkutatásával és a fokozott helyi teszteléssel.

Tegnap a dánok a járvány 1 hivatalos áldozatát jelentették be. Ma nem jelentettek halálos áldozatot. Ezalatt a két nap alatt Magyarországon hivatalosan a járvány 557 újabb áldozatát jelentették be.

Az 5,8 milliós Dániában 221 covid-fertőzött van kórházban. Nálunk 11 363. Ott 37 koronavírusos beteg van intenzíven. Nálunk erről napi adat nincs, Gulyás Gergely tegnap a kérdésünkre azt mondta, hogy 1 827 koronavírus-fertőzöttet ápolnak intenzíven. Ott 24 covidos beteg van lélegeztetőn. Nálunk 1 364.

Dániában eddig összesen 2 436-an hunytak el a járványban. Nálunk 22 966-an.

Lakosságarányosan, egymillió főre

  • a dánok áldozatok száma: 420
  • a magyar áldozatok száma: 2367.