Portugália is csak 60 év felett olt az AstraZenecával

járvány
2021 április 09., 04:20

Portugália mostantól csak a 60 évesnél idősebbek esetében ajánlja az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását - közölte csütörtökön a portugál Egészségügyi Főigazgatóság (DGS). Eközben ugyanígy döntött Hollandiában az ügyvivői feladatokat ellátó kormány.

A döntés azt követően született, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán vizsgálati eredményekre hivatkozva közölte: lehetséges a kapcsolat a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár oltóanyaga között. Az EMA ugyanakkor megállapította, hogy a vakcina előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Henrique Melo, a portugál vakcinázási munkacsoport koordinátorának elmondása szerint a döntésnek kis hatása lesz az oltási kampányra, ugyanis Portugáliában eddig csak 400 ezer adagot adtak be az AstraZeneca védőoltásából.

Graca Freitas tisztifőorvos egy sajtótájékoztatón nyugalomra intette azokat, akiket AstraZenecával oltottak be, felhívva a figyelmet arra, hogy az említett mellékhatások "rendkívül ritkák". A vakcina alkalmazásának felfüggesztése a 60 évesnél fiatalabbaknál "ideiglenes", és felülvizsgálják, amint több adat áll rendelkezésre.

Portugáliába a tervek szerint 1,4 millió adag AstraZeneca-vakcina érkezik júniusig. Az országban ezenkívül a Pfizer és a Moderna védőoltásait is alkalmazzák.

Bár Hollandiában már múlt pénteken leállította az egészségügyi miniszter az AstraZenecával való oltást, csütörtökön az ügyvivői feladatokat ellátó kormány is úgy döntött, hogy nem alkalmazza az AstraZeneca védőoltását 60 évesnél fiatalabbak esetében. A döntés meghozatalakor az egészségügyi tanács ajánlását vették figyelembe, amely arra jutott, hogy a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek kialakulásának veszélye nagyobb a 60 évesnél fiatalabbak körében.

Hugo de Jonge holland egészségügyi miniszter szerint a döntésnek nem lesznek jelentős következményei az oltási kampányra, mivel a jelenlegi oltási stratégia alapvetően az idősebb emberek számára irányozta elő az AstraZeneca vakcináinak felhasználását. Mindazonáltal azok, akik az első adag védőoltást az AstraZeneca vakcinájából kapták, a második adagot is beadathatják maguknak az AstraZeneca vakcinájából.

Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban és Németországban sem oltanak 60 év alatt az AstraZenecával. (MTI)