Törökország kész bármilyen segítséget megadni Ukrajnának, hogy megszűnjön a háborús helyzet

külföld
2021 április 11., 05:29

Recep Tayyip Erdogan török elnök aggodalmát fejezte ki a kelet-ukrajnai konfliktus miatt szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közös isztambuli sajtótájékoztatóján.

A kelet-ukrajnai Donyec-medencében március 26-án ismét kiéleződött a helyzet, gyakorivá váltak a fegyveres összecsapások az ukrán kormányerők és az oroszbarát milíciák között. Kijev a szakadár területek demarkációs vonalánál, Oroszország pedig az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre. Az orosz hadsereg továbbra is rengeteg katonát és fegyvert tart azon a határon, amelynek a túloldalán az Ukrajnából 2014-15-ben kiszakadt, orosz pénzen működő szakadár államok, Donyeck és Luganszk vannak, és ezt Ukrajna közvetlen háborús fenyegetésként éli meg.

photo_camera Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Recep Tayyip Erdogan Fotó: TURKISH PRESIDENCY/ MURAT CETINM/Anadolu Agency via AFP

Erdogan szerint véget kell vetni a feszültség fokozódásának a Donyec-medencében. Reméli, hogy a konfliktust sikerül békésen, párbeszéddel és diplomáciai úton, a minszki megállapodás alapján megoldani, a nemzetközi jog és Ukrajna területi integritásának megsértése nélkül.

Törökország kész ezért bármiben segítséget nyújtani Ukrajnának.Zelenszkij pedig arról beszélt, hogy Törökország és Ukrajna álláspontja egybeesik a fekete-tengeri térséget érintő fenyegetések és az arra adandó válaszok vonatkozásában.

Az egyébként NATO-tag Törökország szoros együttműködést alakított ki Oroszországgal a szíriai, a líbiai és a hegyi-karabahi konfliktusban, illetve a védelem és az energetika terén. Ugyanakkor Ankara támogatja Ukrajna területi integritását, és bírálta, hogy Oroszország annektálta a Krím félszigetet 2014-ben. Egyébként Törökország 2019-ben drónokat adott el Kijevnek. És Törökország a krími tatárok helyzetét is figyeli, akik kulturálisan és etnikailag közel állnak a törökökhöz.

Törökország és Ukrajna külügyi és védelmi miniszterei közös platformot hoztak létre annak érdekében, hogy szorosabbra fűzzék a védelmi ipari együttműködést. Leszögezte: a lépés nem irányul egyetlen harmadik ország ellen sem.

Az uránok szerint az orosz hadsereg nagyjából harminc zászlóaljat csoportosított a határ orosz oldalára, az ukrajnai Donyec-medence megszállt területeire és az Ukrajnától jogellenesen elcsatolt Krím félszigetre.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön a Donyec-medencei demarkációs vonalnál elkövetett provokációkkal vádolta meg az ukrán hadsereget. Washington mellett Németország és az Európai Unió is kifejezte aggodalmát az ukrán-orosz határ térségében összevont orosz csapatok miatt. Az Egyesült Államok két hadihajót küld a Fekete-tengerre a jövő héten. (Reuters/MTI)