Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Angliában kinyitottak a teraszok, a britek ellepték a kocsmákat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Boris Johnson bejelentése után április 12-én nemcsak az eddig bezárt szépségszalonok, edzőtermek vagy üzletek, de az éttermek és kocsmák teraszai és kinyithattak Angliában, aminek természetesen az lett az eredménye, hogy London belvárosában tömegek jelentek meg az utcán.

„Izgalmas”, de „kissé ijesztő, „olyan, mint egy ünnepség”, „olyan, mintha börtönből szabadultunk volna” – a BBC szerint így kommentálták a bulizók az első szabad estét, amikor hónapok, pontosabban január eleje óta először lehetett az utcán inni.

A hétfői nyitás napján Boris Johnson brit miniszterelnök arra kérte az embereket, a korlátozások enyhítése mellett „továbbra is viselkedjenek felelősségteljesen”. Ezt így értelmezték a britek Londonban:

Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
Fotó: HASAN ESEN/Anadolu Agency via AFP

Nagy-Britanniában kimagasló az oltottsági arány, a lakosság közel 50 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát. Eközben a járványadatok is kedvezően alakulnak. Áprilisban a napi halálesetek száma egyszer sem lépte át a 60-at. Februárban még több százan, januárban sokszor ezernél is többen haltak meg naponta. 

A napi új fertőzöttek száma nagyjából a tavaly szeptemberi szintre csökkent. Az elmúlt két hétben Nagy-Britanniában azonosították a legkevesebb covidost lakosságarányosan Európában. A lista elején Magyarország áll.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó