Angliában kinyitottak a teraszok, a britek ellepték a kocsmákat

járvány
2021 április 13., 10:10

Boris Johnson bejelentése után április 12-én nemcsak az eddig bezárt szépségszalonok, edzőtermek vagy üzletek, de az éttermek és kocsmák teraszai és kinyithattak Angliában, aminek természetesen az lett az eredménye, hogy London belvárosában tömegek jelentek meg az utcán.

„Izgalmas”, de „kissé ijesztő, „olyan, mint egy ünnepség”, „olyan, mintha börtönből szabadultunk volna” – a BBC szerint így kommentálták a bulizók az első szabad estét, amikor hónapok, pontosabban január eleje óta először lehetett az utcán inni.

A hétfői nyitás napján Boris Johnson brit miniszterelnök arra kérte az embereket, a korlátozások enyhítése mellett „továbbra is viselkedjenek felelősségteljesen”. Ezt így értelmezték a britek Londonban:

photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
photo_camera Fotó: TOLGA AKMEN/AFP
photo_camera Fotó: HASAN ESEN/Anadolu Agency via AFP

Nagy-Britanniában kimagasló az oltottsági arány, a lakosság közel 50 százaléka kapta meg legalább az első adag vakcinát. Eközben a járványadatok is kedvezően alakulnak. Áprilisban a napi halálesetek száma egyszer sem lépte át a 60-at. Februárban még több százan, januárban sokszor ezernél is többen haltak meg naponta.

A napi új fertőzöttek száma nagyjából a tavaly szeptemberi szintre csökkent. Az elmúlt két hétben Nagy-Britanniában azonosították a legkevesebb covidost lakosságarányosan Európában. A lista elején Magyarország áll.