55 milliárdból újítják fel a Pénzügyminisztérium várbeli épületét

gazdaság
2021 április 14., 06:06

Lezárult a Magyar Királyi Pénzügyminisztérium várbeli épületének rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési eljárás, a nyertes pedig a West Hungária Bau Kft. és a Garage Kft. konzorciuma lett, akik nettó 54,4 milliárd forintból újíthatják fel az épületet, írja a Magyar Nemzet.

A beruházás mérnök-lebonyolító és műszaki ellenőri feladatainak ellátására kiírt eljárást pedig a Céh Zrt. nyerte, akik 1,25 milliárd támogatásból gazdálkodhatnak. A pályázók között ők és a West Hungária Bau Kft. és a Garage Kft. konzorciuma ajánlották a legalacsonyabb árat.

Az eredeti tervek szerint 2016. júniusában kezdődött volna az építkezés, aminek 2017. december 31-én be kellett volna fejeződnie. A korhű átalakításra akkor még 26,7 milliárd forintot szánt a kormány, amit aztán 2018-ban titokban felemeltek 38 milliárdra. 2019-ben viszont már 47,5 milliárdot különítették el az éves költségvetésből a renoválásra.

Halmai Zoltán, aki az építésért felel, azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a kormánytól már korábban kaptak 25 milliárd forintot, amiből már 10,7 milliárdot elköltöttek, a fel nem használt összeg egy része pedig visszakerül a költségvetésbe, másik részét a beruházás hátralévő szakaszában használják fel.

A pénzügyminisztérium várhatóan 2023 végén költözhet be az épületbe, a Mátyás-templom közvetlen szomszédságába.