Öt szakszervezeti konföderáció kéri, hogy maradjon a digitális oktatás

oktatás
2021 április 14., 08:47

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT), a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Munkástanácsok közös nyilatkozatban kérik a kormányt, hogy ne nyissanak ki az iskolák április 19-én.

A szakszervezeti konföderációk szerint a járványügyi adatok nem indokolják a nyitást, maradnia kellene a digitális oktatásnak gyermekfelügyelet biztosítása mellett. A közleményben emlékeztettek, hogy az EMMI nyilatkozata szerint az óvodai ellátásban a gyermekeknek mindössze 6-8%-a, míg az általános iskolás korú gyermekeknek alig 1%-a igényli jelenleg az óvodai és iskolai felügyeletet.

Azt írják:

„nincsenek külön szülők és külön munkavállalók, a társadalom bérből és fizetésből élő tagjai számára egyszerre jelentkezik a járványveszély, a gyermekek biztonságos és alapos oktatásának igénye és a munkahely megőrzésére való törekvés. Ezért az oktatási intézmények zárását vagy nyitását sem lehet elválasztani a munkaerőpiaci szabályzóktól, az állam munkaerőpiaci szerepvállalásától a jelenlegi helyzetben sem.”

Korábban már pedagógusszervezetek, a szülők és tanárok is tiltakoztak az iskolanyitás ellen.