Alkotmánymódosítással akadályozná meg egy szocialista képviselő, hogy még a választások előtt új köztársasági elnököt válasszon a fideszes többség

Úgy módosítaná az Alaptörvényt a szocialista Molnár Gyula, hogy ha a köztársasági elnök ötéves hivatali ideje éppen az országgyűlési választás évében jár le, akkor az új államfőt már csak az új országgyűlés választhassa meg (mivel a köztársasági elnök csak egyszer választható újra, Áder jövőre leköszön). 

A javaslatához fűzött indoklásában Molnár felhívta a figyelmet arra, hogy a köztársasági elnökök megválasztására a rendszerváltás óta mindig a nyár folyamán, de legkorábban májusban került sor. Ez alól csak Áder János, jelenlegi köztársasági elnök legutóbbi, 2017. március 13-i újraválasztása volt kivétel. 

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Az Alaptörvény szerint a köztársasági elnököt a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal kell megválasztani. (Ha pedig a megbízatás idő előtt szűnt meg, akkor a megszűnéstől számított harminc napon belül.) Az országgyűlési választást pedig áprilisban vagy májusban kell megtartani. 

Viszont Molnár szerint a nemzet egységét csak olyan köztársasági elnök tudja kifejezni, akit a választásokat követően újonnan megalakuló – az aktuális választói akaratot tükröző - Országgyűlés választ meg. Ezért gyakorlatilag meghosszabbítaná néhány hónappal, az újonnan megválasztott köztársasági elnök hivatalba lépéséig Áder hivatali idejét, nehogy 2022 elején egy másik Fidesz-közeli embert válasszon meg a jelenlegi kormánytöbbség.