Az EU bíróságának főtanácsnoka szerint jogsértő, hogy a magyar bírók nem kérdezhetnek rá a saját függetlenségükre Luxemburgban

POLITIKA
2021 április 15., 14:56

Jogsértésnek tartja az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka az eljárást, amiben Polt Péter és a Kúria meg akarták akadályozni, hogy egy magyar bíró, Vasvári Csabamegkérdezze az EU luxemburgi bíróságát, hogy szerintük a magyar igazságszolgáltatás függetlensége megfelel-e az EU-s normáknak. Itthon fegyelmi eljárást is indítottak Vasvári ellen. A Telex beszámolója szerint Priit Pikamäe főtanácsnok most egyértelművé tette, hogy

a Kúria vitatott ítélete és az alapul szolgáló nemzeti szabályozás sérti a magyar bírók lehetőségét arra, hogy előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel forduljanak az Európai Unió Bíróságához, és ezzel hátráltatja az előzetes döntéshozatali mechanizmus működését. Vagyis a magyar bíróságoknak figyelmen kívül kell hagyniuk a 2019-es kúriai ítéletet, illetve az alapul szolgáló magyar jogszabályt.

Az egész ügy 2019-ben indult, amikor a magyar bíróság elé került egy svéd állampolgár, akit lőszerrel való visszaéléssel vádoltak. A vádlott védője azonban jelezte, hogy szerinte meg kellene kérdezni az EU bíróságát, hogy a magyar bíróság egyáltalán alkalmas-e, hogy ítéletet hozzon egy svéd felett, mivel a magyar bíróság függetlensége erősen vitatott, és emiatt előfordulhatna, hogy az ítélet után a svéd vádlott valamilyen nemzetközi fórumon kérjen jogorvoslatot.

Végül Vasvári Csaba bíró eleget tetta svéd védő kérésének, és felfüggesztette a büntetőügyet, majd megkérdezte az EU luxemburgi bíróságát, hogy szerintük a magyar igazságszolgáltatás függetlensége megfelel-e az EU-s normáknak. A kérdések között szerepelt, hogy vajon rendben van-e, hogy (az azóta alkotmánybíróvá kinevezett) Handó Tünde pályázat nélkül nevezett ki bírákat, vagy hogy a bírók javadalmazási rendszerében a jutalmak növekvő szerepe csorbíthatja-e a függetlenségüket.

photo_camera Polt Péter és Handó Tünde Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Erre Polt Péter legfőbb ügyész a Kúriánál támadta meg a svéd vádlott ügyének felfüggesztését, mert szerinte a Pesti Központi Kerületi Bíróságnak ebben az esetben nem lett volna joga az Európai Unió Bíróságához fordulni, mivel ezt csak az uniós jog értelmezésében vagy a magyar és az EU-s jog közti ellentmondás esetén tehették volna meg. 2019 őszén a Kúria igazat adott Poltéknak, és fegyelmi eljárást indítottak Vasvári ellen. Igaz, ezt később visszavonták.

A Telex megemlíti, hogy a főtanácsnok mostani indítványa nem köti az Európai Unió Bíróságát, tehát ez még nem egy végleges döntés, de a jogerős uniós ítéletek a lehető legritkábban térnek el a főtanácsnoki érveléstől.