Merkel szerint elengedhetetlen újabb korlátozásokat bevezetni ahhoz, hogy megtörjék a járványt

„Az intenzív osztályokon dolgozók egyik vészjelzésüket küldik a másik után. Kik vagyunk mi, hogy ne vegyünk tudomást róluk?” - mondta a kancellár abban a parlamenti beszédében, amelyben további felhatalmazásokat kért a döntéshozóktól pénteken. 

Azt szeretné, ha a képviselők megadnák neki a jogot, hogy elrendelhessen karantént és kijárási tilalmat azokon a területeken, ahol magas a fertőzöttség aránya. Olyan törvénymódosítást terjesztett elő, amelynek értelmében a szövetségi kormány akkor is érvényesíthetné a korlátozásokat, ha a tartományi vezetők nem tennék ezt meg, vagy ellenállnának.

Angela Merkel a Bundestag pénteki ülésén.Fotó: Kay Nietfeld/dpa via AFP

A szélsőjobboldali AfD képviselői félbeszakították Merkel beszédét, a Reuters tudósítása szerint épp akkor, amikor arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma mennyire komolyan érinti az országot.

Más nyugat-európai országokkal szemben Németország vonakodott eddig szigorú korlátozásokat bevezetni az állampolgárok mozgására. Az AfD bázisának számító egykori kelet-német tartományokban pedig különösen sok tiltakozás van a karanténszabályok ellen. 

Merkel elismerte a beszédében, hogy ez a felhatalmazás nem jelent biztos megoldást a járványra, azt szerinte kizárólag az oltásokkal lehet legyőzni.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.