Egyelőre nem adja le a Szabad Európa a Zacher Gáborral készült interjú második részét

Média
2021 április 17., 13:44

A Szabad Európa a múlt héten podcast interjút készített Zacher Gábor toxikológussal, amelyet két részben tervezett leadni a portál. Az első rész megjelenése után kiverte a kormánynál a biztosítékot, Kollár Lajos, Kásler Miklós tanácsadó testületének elnöke az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőit kérte, hogy ítéljék el Zacher nyilatkozatát. A második adásnak ma kellett volna megjelennie, de a Szabad Európa azt közölte, Zacherrel együtt úgy döntöttek, hogy egyelőre hagyják pihenni az anyagot.

A Honvédkórház sürgősségi centrumának volt főorvosa, jelenleg a hatvani kórház munkatársa többek közt közt arról beszélt a Szabad Európának, hogy már nem is számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre. Elmondása szerint amikor megkérdezik a betegek, meggyógyulnak-e, nem tesz felelőtlen ígéreteket.

Ezzel szemben Orbán Viktor szerinte felelőtlenül ígérte, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki megbetegszik. Zacher azt mondta: „Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.” A járvány halálos áldozatainak száma azóta megközelítette a 25 ezret.

Ezután a nyilatkozat után kérte Kollár a kormány által gründolt szervezetet, értékelje ,"etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a Szabad Európának mondott". Ezt az Egészségügyi Szakmai Kollégium több tagozatvezetője azzal hárította el, hogy az etikai kérdéseket az Magyar Orvosi Kamara szokta kivizsgálni.

A Szabad Európa azt közölte, hogy "A Szabad Európa minden országban, ahol jelen van, a felelősségteljes társadalmi vita színtere és a szabad véleménynyilvánítás fóruma. Ugyanakkor rendkívül fontos számunkra interjúalanyaink bizalma és védelme is, ezért Zacher Gáborral közösen úgy döntöttünk, hogy a vele készített beszélgetés második része egyelőre nem jelenik meg. (Magyar Hang)