Kásler tanácsadója megvizsgáltatná Zacher nyilatkozatát, aki arról beszélt, Orbánnak el kell számolnia a halottakkal, és be kellene engedni a sajtót a kórházakba

POLITIKA
2021 április 16., 08:43

Kollár Lajos, Kásler Miklós tanácsadó testületének elnöke az Egészségügyi Szakmai Kollégium tagozatvezetőit kérte, hogy értékeljék Zacher Gábor múlt heti, járvánnyal kapcsolatos nyilatkozatát, írja a Népszava.

Ez azért is furcsa, mert a kollégiumot az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozta létre, ilyen értelemben nem független a kormánytól, ellentétben például az Orvosi Kamarával, amely orvosok etikai vétségeiben is eljárást szokott folytatni. A lap információi szerint több tagozatvezető elhárította a kérést azzal, hogy nem feladata etikai ügyekben megnyilvánulni.

photo_camera Zacher Gábor Fotó: Mohai Balázs/MTI/MTVA

Zacher, a Honvédkórház sürgősségi centrumának volt főorvosa, jelenleg a hatvani kórház munkatársa többek közt közt arról beszélt a Szabad Európának, hogy már nem is számolja, naponta hány embert rak lélegeztetőgépre. Elmondása szerint amikor megkérdezik a betegek, meggyógyulnak-e, nem tesz felelőtlen ígéreteket. Ezzel szemben Orbán Viktor szerinte felelőtlenül ígérte, hogy mindenkit meggyógyítanak, aki megbetegszik. Zacher azt mondta: „Számoljon el azzal a lassan 22 ezer halottal, aki Magyarországon belehalt ebbe a járványba.” (Már összesen több mint 24 ezren haltak meg.)

Állítása szerint, ha nem is rendszeresen, de időnként választaniuk kell, kit tesznek lélegeztetőgépre. Kiállt amellett is, hogy be kellene engedni a sajtót a kórházakba, hogy lássák az emberek, milyen ez a betegség, hogyan néz ki a járvány.

Zacher a Népszavának azt mondta, tud a levélről, de ezen kívül nincs mondanivalója.