Oroszország 15 hadihajót küld a Fekete-tengerre

külföld
2021 április 17., 11:12

Hadgyakorlat céljából 15 orosz hadihajó tart a Fekete-tengerre, már áthaladtak az Azovi-tengert a Fekete-tengertől elválasztó Kercsi-szoroson az orosz haditengerészet közlése szerint, amelyet az Interfax orosz hírügynökség idézett szombaton.

Az orosz haditengerészet nem közölte, hogy milyen hosszú lesz a gyakorlat.

A fotó csak illusztráció, egy orosz hadihajó átadásán készült 2021 márciusában
photo_camera A fotó csak illusztráció, egy orosz hadihajó átadásán készült 2021 márciusában Fotó: VITALY TIMKIV/Sputnik via AFP

Az Egyesült Államok a múlt héten még azt tervezte, hogy két hadihajót küld a Fekete-tengerre. Washington a lépéssel támogatásáról akarta volna biztosítani Ukrajnát a Donyec-medencei konfliktus miatt Oroszországgal kiújult feszült helyzetben török források szerint. Később Washington letett a tervről.

A héten pedig Oroszország bejelentette, hogy a jövő héten októberig lezárja a Fekete-tenger egy részét a Kercsi-szoros felé külföldi hadi és egyéb hajók előtt hadgyakorlatok miatt. Ukrajna, az Európai Unió és a NATO bírálta ezt, nagyon aggasztónak nevezve a fejleményt.

Szergej Najev ukrán hadműveleti parancsnok azonban úgy nyilatkozott pénteken, hogy nem tart újabb háborútól, szerinte Oroszország csak erődemonstrációt tart.

Oroszország hetek óta nagy erőkkel mozgosítja csapatait az ukrán határ mentén, részletesen legutóbb ebben a cikkünkben írtunk a kialakult helyzetről. (via MTI)