Egy felmérés szerint több mint százezer alsós diák nem ment ma iskolába

Valószínűleg több mint 100 ezer alsós diák nem ment ma iskolába - állítja reggel indított felmérése alapján az ADOM Diákmozgalom.

A szervezet felmérésére válaszoló szülők, tanárok és diákok beszámolói alapján az alsó tagozatos diákok 44%-a nem ment ma be az iskolába. 27 ezer alsós diák szüleitől vagy tanáraitól érkeztek be válaszok 17 óráig, közülük több mint 12 ezren maradtak otthon.

„[A]rra a következtetésre juthatunk, hogy még egy jóval alacsonyabb tényleges országos hiányzási arány esetén is valószínűsíthető, hogy több mint százezer alsó tagozatos diák nem ment ma személyesen iskolába.”

A hiányzók arányában osztályonként és iskolánként hatalmas különbségek alakultak ki. A szervezet felmérése szerint míg van olyan nyírbátori 17 fős, valamint budapesti 27 fős osztály, ahol minden tanuló részt vett az órákon, addig rengeteg olyan beszámoló is érkezett, amelyek szerint egy osztályból a többség hiányzott (például egy budapesti osztályban 25-ből 22 fő).

„Sok olyan osztály is akadt, ahol a teljes osztály otthon maradt (például egy mosonmagyaróvári 27 fős osztályból mind a 27 fő, egy csömöri 22 fős osztályból mind a 22 fő). Olyan beszámolók is érkeztek, ahol a szülői közösség kérésére egy osztály vagy iskola digitális tanrendben folytatta az oktatást.” 

A közleményben azt írják, az otthon maradó diákok több iskolában online követhették a tanórákat, és akadt olyan pedagógus is, aki be is tudta vonni az otthon tanuló diákokat, felszólította őket is óra közben, ahogyan az egy rendes tanórán szokás. Sok olyan beszámoló is érkezett azonban, ahol technikai okokból vagy felsőbb utasításra nem volt lehetőségük a pedagógusoknak online bekapcsolódási lehetőséget biztosítani a hiányzó diákoknak.

Az ADOM Diákmozgalom megjegyzi, hogy a felmérés eredményei valószínűleg nem tökéletesen reprezentatívak, jelenleg a főváros felülreprezentált, valamint a gyereküket otthon tartó szülők nagyobb eséllyel töltötték ki a kérdőívet, de az eddigi adatok alapján úgy gondolják, hogy a százezres becslés megfelel a valóságnak.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.