Hszi Csin-ping szerint a kínai egyetemeknek a Kommunista párthoz teljes mértékben hű diákokat kell nevelniük

oktatás
2021 április 19., 18:11

Hszi Csin-ping hétfőn ellátogatott a pekingi Csingua Egyetemre, ahol arról beszélt, hogy a kínai egyetemeknek egy új generációt kell kinevelniük, akik kíváncsiak, innovatívak, és teljes mértékben hűségesek a szocializmus eszméjéhez, és persze Kínai Kommunista Párthoz.

Az persze, hogy a kínai elnök szavai a Fudan Egyetem körüli kormányzati kavarások miatt Magyarországon éppen ennyire relevánsak, csak véletlen egybeesés. Hszi a KKP megalapításának július elsején esedékes 100. évfordulójára készülve járja be éppen a kínai egyetemeket, a felsőoktatás ugyanis elmondása szerint kulcsszerepet játszik a szocialista jövő építésében.

Hszi Csin-ping február 20-án Pekingben.
photo_camera Hszi Csin-ping Fotó: Huang Jingwen/Xinhua

A pártnak és az államnak nagyobb szüksége van a felsőoktatásra, tudása, tudományra és a nagy tehetségekre, mint eddig bármikor- idézi a vezetőt a South China Morning Post. A Csingua Egyetemmel például nagyon meg volt elégedve, mert, mint mondta, olyan diákokat nevelnek, akik "vörösek és professzionálisak", és akik így tovább építhetik azt, amit a Kínai Kommunista Párt szocializmusnak nevez.

Ahogy korábban írtuk, a Magyarországon terjeszkedni készülő sanghaji Fudan Egyetem chartájában is benne van, hogy az egyetem hű a KKP vezetéséhez, végrehajtja annak oktatáspolitikáját, és a kínai nép mellett leginkább a pártot szolgálja. A Fudan egyetemről és arról, hogy a magyar kormány mire nem hajlandó, hogy kiszolgálja az intézményt, és ezen keresztül a Kínai Kommunista Pártot, arról érdemes megnézni a Magyar Jeti hétvégi adását.