Az EU 651 ezer Pfizer-vakcinát ad a nyugat-balkáni országoknak

járvány
2021 április 20., 10:24

Az EU bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős biztosa, Várhelyi Olivér jelentette be kedden, hogy májustól az Európai Unió 651 ezer dózis Pfizer-vakcinát biztosít a nyugat-balkáni országoknak, írja az Eurológus.

Az EU az egészségügyi dolgozóknak szánja az oltásokat, az adomány 70 millió eurós költségét az uniós költségvetésből finanszírozzák.

„Törődünk a partnereinkkel, törődünk a régióval, törődünk a helyreállítással és a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókkal”

– idézte a lap a magyar biztost, aki beszélt arról is, hogy a járvány kezdete óta az EU összesen 3,3 milliárd euróval támogatta a nyugat-balkáni államok védekezését.

Várhelyi egyben „a legmegbízhatóbb beszállítónknak” nevezte a Pfizert. A lap megjegyzi, hogy a balkáni országok és a gyógyszercég közötti tárgyalások Ausztria közvetítésével folytak, és Bosznia-Hercegovina 214 ezer, Észak-Macedónia 119 ezer, Albánia 145 ezer, Koszovó 95 ezer, Montenegró 42 ezer, Szerbia pedig 36 ezer oltást kap majd május és augusztus között.