Csehország arra kéri a szövetséges országokat, hogy a szolidaritás jeleként utasítsák ki az ismert orosz titkos ügynököket

külföld
2021 április 20., 15:38

Folytatódik a diplomáciai vita Csehország és Oroszország között. A cseh külügyminiszter, Jan Hamacek kedd délután bejelentette, hogy arra kéri az ország EU-s és NATO-s szövetségeseit, hogy konkrét lépésekkel is mutassák ki a szolidaritásukat feléjük az oroszokkal való vitában - írja a Reuters.

„Kollektív fellépésre szólítjuk fel az Európai Unió és a NATO országait, abból a célból, hogy szolidaritásuk jeleként utasítsák ki az orosz titkosszolgálat azonosított tagjait az EU és a NATO tagállamaiból” - mondta a külügyminiszter a sajtótájékoztatón. Emellett Hamacek azt is bejelentette, hogy szerdára behívatta magához Oroszország prágai nagykövetét, ahol tájékoztatni fogja Csehország további lépéseiről. Azt a miniszter nem részletezte, hogy milyen lépésekre gondolt.

A moszkvai cseh nagykövetség.
photo_camera A moszkvai cseh nagykövetség. Fotó: VASILY MAXIMOV/AFP

Szombaton Csehország 18 orosz diplomatát utasított ki, erre válaszként Oroszország húsz cseh diplomatát küldött haza. Annak hátteréről, hogy miért vált hirtelen ilyen feszültté a két ország közti viszony, Magyari Péter írt Orosz terror Csehországban: hat év után leplezték le az elkövetőket című cikkében.