Orvosok megvizsgálták Navalnijt, és azt kérik, hagyja abba az éhségsztrájkot, mert belehalhat

április 22., csütörtök 19:11

Kivizsgálták Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikust egy vlagyimiri polgári kórházban – közölte Leonyid Volkov, az ún. regionális Navalnij-törzsek hálózatát koordináló aktivista.

Volkov szerint Navalnijt kedden több szakorvos is megvizsgálta. Más forrásból tudható, hogy idegsebész, nefrológus (veseszakértő) és neurológus is látta.

A kórházi vizsgálat engedélyezését Volkov azzal hozta összefüggésbe, hogy Navalnij követői vasárnap országos tiltakozást hirdettek meg szerdára. A vizsgálat eredményét az elítélt ügyvédjeinek közvetítésével kiadták a politikus kezelőorvosainak – mondta Volkov.

Navalnij orvosai a leletek mérlegelése után a Mediazona ellenzéki portálon arra kérték Navalnijt, hogy fogadja el a kompromisszumot, és haladéktalanul fejezze be az éhségsztrájkot, ami károsíthatja az egészségét, és a halálát is okozhatja. A közleményt Jaroszlav Asihmin általános orvos, Alekszej Erlih aneszteziológus, Vszevolod Surhraj idegsebész, Andrej Plotnyikov neurológus és Anasztaszija Vasziljeva szemész, az Orvosok Szövetsége szakszervezet vezetője írta alá.

A szakemberek szerint maga az a tény, hogy polgári orvosokat engedtek Navalnijhoz, akik „objektív vizsgálatokat” végezhettek és konzíliumot tarthattak, elég ok az éhezés beszüntetésére. Az orvosok továbbra is ragaszkodnak hozzá, hogy független szakemberekként megvizsgálhassák az ellenzéki őrizetest, akit szerintük egy moszkvai többfunkciós kórházba kellene átszállítani.

Navalnij március 31. óta éhségsztrájkot folytat a börtönben, mert kifogásolta, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, és nem kap megfelelő orvosi ellátást.

Alekszej Navalnij a tavaly nyári megmérgezése után a kórházban. Fotó: Instagram

A szabadon bocsátása érdekében szerdán a hatósági tilalom ellenére megtartott tüntetéseken az OVD-Info civil szervezet szerint az ország 97 városában 1916 embert vettek őrizetbe. A belügyminisztérium szerint a moszkvai megmozduláson kb. 6000, a szentpétervárin 4500, további 29 városban pedig 14 500-an vettek részt. A szervezők ezzel szemben azt állították, hogy az orosz fővárosban 60 ezren gyűltek össze.

Alekszej Venegyiktov, az Eho Moszkvi rádió főszerkesztője „független forrásokra” hivatkozva azt mondta, hogy Moszkvában 10-15 ezren, Szentpéterváron 7-9 ezren vonultak az utcára. Helyszíni beszámolók szerint a rendőrség a legtöbb helyszínen az eddig látottnál rugalmasabban kezelte a helyzetet, és a legkeményebben Oroszország „északi fővárosában” lépett fel, ahol sokkolók és fizikai erőszak alkalmazásával 823 embert állított elő.

Korábban az ellenzéki politikus szimpatizánsai január 23-án, 31-én és február 2-án tartottak tiltakozást Oroszország több városában. Az OVD-Info szerint ezeknek több mint 11 ezer részvevőjét vették őrizetbe a hatóságok.

Alekszej Navalnijt a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe január 17-én, amikor hazatért németországi gyógykezeléséről, miután augusztusban Oroszországban megmérgezték. Navalnij maga buktatta le az egyik merénylőjét.

Február 2-án egy moszkvai bíróság letöltendőre változtatta a rá az ún. Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztést. Az ítélet értelmében Navalnijnak a korábban házi őrizetben eltöltött idő figyelembevételével a kirótt 3,5 évből valamivel több mint 2,5 évet kell letöltenie. (MTI)