A kormány elvenné a Fővárostól a toronyházak szabályozását

„A kormány legfrissebb tervezete kivenné a fővárosi önkormányzat kezéből a Budapesten építhető épületek magasságának szabályozását. A főváros így többé nem szabhatná meg, hogy hova és milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Ha a tervezetet elfogadják, a főváros a továbbiakban nem akadályozhatná meg, hogy a Kopaszi-gátnál épülő MOL toronyhoz hasonló épületeket húzzanak fel a városban” - írja Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely kabinetfőnöke Facebookon.

Az elmúlt hónapokban több kormányzati terv is napvilágot látott, melyek visszavágnák az önkormányzatok jogköreit a városfejlesztés területén. A fővárosi önkormányzat februárban elfogadott egy új budapesti településszerkezeti tervet, ami egy sokkal zöldebb Budapestet eredményezne, a kormány viszont ennek tervnek a kiüresítésére készül.

Hátérrben a MOL épülő irodaháza a Lágymányosi-öböl északi partján, a Kopaszi-gát és az Infopark mellett.Fotó: Róka László/MTI/MTVA

A kormány márciusban döntött olyan bizottságok felállításáról, melyek az önkormányzatok helyett dönthetnének a kormány által rozsdaövezetnek minősített területek beépítéséről. A bizottságba kizárólag a saját embereit jelölte a kormány, tehát az érintett önkormányzatok bele sem szólhatnak, hogy milyen épületeket húznak fel a területükön.

A legújabb tervezet célja, hogy a fővárosi önkormányzat többé ne határozhassa meg, hogy milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Balogh Samu szerint, ha ez megvalósul, a főváros vezetésének többé nem lehet beleszólása abba, hogy a MOL toronyhoz hasonló monstrumok épüljenek-e Budapesten, mely már most is sokkoló látványt nyújt a város több pontjáról nézve. Úgy gondolja, hogy ilyen hatalmas toronyházak helyett élő és élhető városrészekre lenne szükség.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.