A kormány elvenné a Fővárostól a toronyházak szabályozását

POLITIKA
2021 április 23., 18:19

„A kormány legfrissebb tervezete kivenné a fővárosi önkormányzat kezéből a Budapesten építhető épületek magasságának szabályozását. A főváros így többé nem szabhatná meg, hogy hova és milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Ha a tervezetet elfogadják, a főváros a továbbiakban nem akadályozhatná meg, hogy a Kopaszi-gátnál épülő MOL toronyhoz hasonló épületeket húzzanak fel a városban” - írja Balogh Samu várostervező, Karácsony Gergely kabinetfőnöke Facebookon.

Az elmúlt hónapokban több kormányzati terv is napvilágot látott, melyek visszavágnák az önkormányzatok jogköreit a városfejlesztés területén. A fővárosi önkormányzat februárban elfogadott egy új budapesti településszerkezeti tervet, ami egy sokkal zöldebb Budapestet eredményezne, a kormány viszont ennek tervnek a kiüresítésére készül.

Hátérrben a MOL épülő irodaháza a Lágymányosi-öböl északi partján, a Kopaszi-gát és az Infopark mellett.
photo_camera Hátérrben a MOL épülő irodaháza a Lágymányosi-öböl északi partján, a Kopaszi-gát és az Infopark mellett. Fotó: Róka László/MTI/MTVA

A kormány márciusban döntött olyan bizottságok felállításáról, melyek az önkormányzatok helyett dönthetnének a kormány által rozsdaövezetnek minősített területek beépítéséről. A bizottságba kizárólag a saját embereit jelölte a kormány, tehát az érintett önkormányzatok bele sem szólhatnak, hogy milyen épületeket húznak fel a területükön.

A legújabb tervezet célja, hogy a fővárosi önkormányzat többé ne határozhassa meg, hogy milyen magas épületek épülhetnek Budapesten. Balogh Samu szerint, ha ez megvalósul, a főváros vezetésének többé nem lehet beleszólása abba, hogy a MOL toronyhoz hasonló monstrumok épüljenek-e Budapesten, mely már most is sokkoló látványt nyújt a város több pontjáról nézve. Úgy gondolja, hogy ilyen hatalmas toronyházak helyett élő és élhető városrészekre lenne szükség.

Kiemelt videóink