Tokióban és Oszakában is egészségügyi vészhelyzetet hirdettek

járvány
2021 április 23., 11:07

Japánban négy prefektúrában vezetnek be szigorító rendelkezéseket, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hijogóban, miután Japánban súlyosbodik a járvány.

A szigorítások vasárnap lépnek életbe, egészen május 11-ig tartanak, és a 126 milliós japán lakosság körülbelül negyedét érintik. Szuga Josihide japán miniszterelnök úgy fogalmazott, ez egy „rövid és koncentrált intézkedés” lesz, amivel lassítanák a vírus terjedését az aranyhét ünnepi időszaka alatt, amikor általában rengetegen utaznak.

A vészhelyzet idejére az említett prefektúrákban bezárják a bevásárlóközpontokat, vidámparkokat, mozikat és minden olyan szórakozóhelyet, ahol árulnak alkoholt. Csak az iskolák, az élelmiszerboltok és egyéb alapvető cikkeket árusító boltok maradhatnak nyitva. Az éttermeket sem zárják be, azonban csökkenteniük kell a nyitvatartási idejükön, és nem szolgálhatnak fel alkoholt.

photo_camera Utasok egy tokiói vonaton 2021. április 23-án Fotó: PHILIP FONG/AFP

A sporteseményeket zárt kapuk mögött tarthatják csak meg, a hatóságok ehhez hozzátették, hogy az intézkedések nem érintik a tokiói olimpiát, aminek megnyitóját július 23-án tartják. A nyári olimpia szervezői egyébként csütörtökön közölték, hogy megfertőződött egy harmincas éveiben járó férfi, aki részt vett az olimpiai láng országos körbehordásában.

Japánban a járvány kezdete óta eddig kicsivel több mint félmillió megbetegedést és körülbelül tízezer koronavírusban elhunytat regisztráltak.

Az országban eddig csak a Pfizer vakcináját engedélyezték, a Moderna valószínűleg májusban kapja meg az engedélyt.

(New York Times)