Koronavírus-számok Magyarországon 05.15.
Elhunytak + 73 Σ 29 114
Kórházban - 159 Σ 2 453
Fertőzöttek + 1 039 Σ 797 429
Tesztek + 15 500 Σ 5 622 836
Egyszer oltottak + 71 081 Σ 4 554 679

Tokióban és Oszakában is egészségügyi vészhelyzetet hirdettek

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Japánban négy prefektúrában vezetnek be szigorító rendelkezéseket, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hijogóban, miután Japánban súlyosbodik a járvány

A szigorítások vasárnap lépnek életbe, egészen május 11-ig tartanak, és a 126 milliós japán lakosság körülbelül negyedét érintik. Szuga Josihide japán miniszterelnök úgy fogalmazott, ez egy „rövid és koncentrált intézkedés” lesz, amivel lassítanák a vírus terjedését az aranyhét ünnepi időszaka alatt, amikor általában rengetegen utaznak.

A vészhelyzet idejére az említett prefektúrákban bezárják a bevásárlóközpontokat, vidámparkokat, mozikat és minden olyan szórakozóhelyet, ahol árulnak alkoholt. Csak az iskolák, az élelmiszerboltok és egyéb alapvető cikkeket árusító boltok maradhatnak nyitva. Az éttermeket sem zárják be, azonban csökkenteniük kell a nyitvatartási idejükön, és nem szolgálhatnak fel alkoholt.

Utasok egy tokiói vonaton 2021. április 23-ánFotó: PHILIP FONG/AFP

A sporteseményeket zárt kapuk mögött tarthatják csak meg, a hatóságok ehhez hozzátették, hogy az intézkedések nem érintik a tokiói olimpiát, aminek megnyitóját július 23-án tartják. A nyári olimpia szervezői egyébként csütörtökön közölték, hogy megfertőződött egy harmincas éveiben járó férfi, aki részt vett az olimpiai láng országos körbehordásában. 

Japánban a járvány kezdete óta eddig kicsivel több mint félmillió megbetegedést és körülbelül tízezer koronavírusban elhunytat regisztráltak.

Az országban eddig csak a Pfizer vakcináját engedélyezték, a Moderna valószínűleg májusban kapja meg az engedélyt.

(New York Times)