A bíróság elrendelte, hogy Navalnij politikai szervezetei függesszék fel a tevékenységüket

külföld
2021 április 26., 16:00

Hétfőn az orosz hatóságok elrendelték, hogy Alekszej Navalnij politikai szervezetei függesszék fel a tevékenységüket. Az intézkedést arra a bírósági ügyre hivatkozva hozták, amit a moszkvai ügyészség indított, amely szeretné elérni, hogy az ellenzéki politikus szervezeteit szélsőséges csoportokká nyilvánítsák.

Szélsőséges csoportnak általában olyan erőszakos szervezeteket minősítenek, mint az al-Kaida vagy az Aum Sinrikjo. Az ügyészség szerint Navalnij szervezetei „olyan körülményeket teremtettek, amelyek alkalmasak az alkotmányos rend megváltoztatására, többek között egy „színes forradalom” elindításával”.

Az ügyészség kezdeményezése arról szól, hogy elvágja Navalnijt a támogatói csoportjaitól és a pénzügyi donoroktól, akiket felelősségre lehet vonni, ha szélsőséges szervezetet támogatnak.

A moszkvai ügyészek azt is kérték a bíróságtól, hogy korlátozzák Navalnij alapítványának tevékenységét, hogy ne terjeszthessenek információkat a médiában, ne vehessenek részt a választásokon, és ne szervezhessenek tüntetéseket. A javaslatról később, a hétfői nap során döntenek.

„Ezzel csak azt kiabálják, hogy „Félünk attól, amit csináltok, félünk a tüntetéseitektől, és félünk az Okos Választástól, amit kitaláltatok”” - írta a Twitteren Ivan Zhdanov, Navalnij Korrupcióellenes Alapítványának vezetője.

Az Okos Választás lényegében egy koordinált választási projekt, amiben azokat a jelölteket támogatják, akiknek a legnagyobb esélyük van megverni a helyi választásokon a hatalom jelöltjeit. (AP News)