Azt állította, hogy nincs koronavírus-járvány, felfüggesztettet kapott

Felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki az Ózdi Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akivel szemben rémhírterjesztés miatt indult büntetőeljárás még tavaly tavasszal, mert azt állította, hogy nincs koronavírus-járvány, írja az MTI. Az 55 éves férfi a rendőrség akkori beszámolója szerint "az egyik legnagyobb videómegosztó oldalon" tett közzé felvételt, amin arról beszél, hogy a koronavírus nem létezik, és mindenkit arra buzdít, hogy a hatályos járványügyi szabályok ellenére 

"jöjjön ki az utcára, ne féljen a koronavírustól, mert nincs, nem létezik, nincs ilyen betegség."

A vádirat szerint a 2020. április 4-én feltöltött videót mintegy 1500-an látták. Később a felvételt törölték az oldalról. A bíróság szerint a vádlott cselekménye alkalmas volt a humánjárvány terjedése elleni védekezés akadályozására, illetve meghiúsítására, ezért rémhírterjesztés bűntette miatt egy év tíz hónap - két évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélték. A döntést az ügyészség és a vádlott is elfogadta, így a végzés jogerős.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó