Emailben is szétküldte a kormány a félrevezető vakcinatáblázatot

járvány
2021 április 27., 09:04

Hiába magyarázták a szakértők, miért félrevezető és tudománytalan a kormány hétvégén közzétett táblázata a vakcinák hatékonyságáról, hétfőn minden regisztrált megkapta az erről szóló emailt, aki korábban jóváhagyta a kapcsolattartást.

Első pillantásra a táblázat azt mondja, hogy a vakcinák nagyon hatékonyak a megbetegedéssel és a halálozással szemben. A százezer oltottra vetített adatok alapján a két dózissal oltottak 0,4 százaléka betegszik meg, és 0,02 százaléka hal meg.

A táblázatból viszont nem derült ki, mit értenek megbetegedés alatt, és hogy akik meghaltak, egyáltalán koronavírusosak voltak-e. Nem világos az sem, a második oltás után mennyi idővel számolták a teljes védelmet. Annyira összevissza sikerült egymás mellé rendezni a számokat, hogy a kormányzati adatok szerint a második oltással beoltott, de mégis megbetegedett emberek 5 százaléka meg is hal. Ez nagyon-nagyon magas arány lenne.

Az adatokat vakcinákra is lebontották, ami további komoly problémákhoz vezetett. Kihagyták, hogy melyik vakcinával hány embert oltottak, és milyen betegséggel, milyen korúakat. Nem tüntették fel azt sem, melyik vakcinával mióta oltanak. Például a Pfizert és a Modernát kezdték használni először, amit a legidősebbek és a fertőzésnek leginkább kitett egészségügyi dolgozók is megkaptak. Ezek mind befolyásolják az eredményeket.

Karikó Katalin, a Pfizer-vakcina kifejlesztésében kulcsszerepet játszó biokémikus arra jutott, hogy a kormány a szükséges információkat „sajnálatosan lehagyta” a táblázatról, ami így félrevezető. Kemenesi Gábor virológus azt írta róla, szakmai szemmel nem értelmezhető.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A kormány ennek ellenére nem vonta vissza és nem is bővítette a táblázatot, sőt, kommunikációs kampánya szolgálatába állította azzal az üzenettel, hogy „a Pfizer-BioNTech-vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint a Sinopharm-vakcina után”. Ez az állítás egyáltalán nem alátámasztható.

A regisztráltaknak küldött levél azzal indít, hogy:

„Az oltásellenes csoportok többféle módon folytatják kampányukat. Ennek egyik formája az, hogy kétségbe vonják egyes vakcinatípusok hatékonyságát. Ezért a kormány nyilvánosságra hozta az oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat.”Pedig éppen ez a táblázat alkalmas arra, hogy megalapozatlanul bizalmatlanságot ébresszen a Pfizerrel szemben, éppen azokban a napokban, amikor sok százezer Sinopharm-vakcinát szeretnének beadni. Eddig több mint 4,5 millióan regisztráltak oltásra, közülük majdnem 3,7 millióan kaptak oltást, tehát közel egymillió ember döntését befolyásolhatja a kormány kommunikációja.

A szöveg így folytatódik: „Ezekből az adatokból jól látható, hogy mindegyik vakcina után kevesebb mint egy százalék a megbetegedések aránya. Ez mutatja, hogy minden Magyarországon használt vakcina hatékony és véd a fertőzéssel szemben. Az összesített statisztikákat ezen az oldalon tudja megtekinteni. Mindenkit arra kérünk, hogy éljen az oltás lehetőségével! Az oltás életet ment.”

A táblázat egyébként feltűnően hasonlít egy két nappal korábbi orosz táblázatra.

Kiemelt videóink