Kikértük a kórházi adatokat, 15 nap után vártak még egy hónapot, aztán elküldték a honlapot, ami semmire nem ad választ

járvány
2021 április 27., 08:09

Mivel az operatív törzs csak nagyon alapvető adatokat közöl a járványról, azokat is áttekinthetetlen formában, közérdekű adatigényléssel próbáltunk információt szerezni az Országos Kórházi Főigazgatóságtól. Ahogy korábban más állami szervekről, róluk is lepattantunk.

Csupa olyasmit kértünk, amiket akár maguktól is közzétehetnének. Ezek az adatok segíthetnének tisztábban látni, milyen hatással van a járvány a kórházakra, milyen eredménnyel kezelték a második hullámot és a harmadik hullám felfutó szakaszát. (A kérdéseket március 8-án küldtük el, amikor még messze voltunk a csúcstól.)

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Kíváncsiak voltunk például, hogy szeptembertől márciusig mennyi koronavírusos beteget ápoltak intenzív osztályon. Ezt az adatot csak külön kérésre árulják el néha a kormányinfón, így legfeljebb egy-egy napról vannak adataink. A napi közleményekben csak a kórházban levő fertőzöttek és a lélegeztetőn levők száma szerepel. Egyik sem egyezik meg az intenzíven levők számával, pedig ezt nagyon fontos lenne ismernünk ahhoz, hogy folyamatosan lássuk, mennyivel lépi túl a betegek száma az intenzíves kapacitást. A harmadik hullám csúcsán egyértelműen feszegettük, sőt a rendelkezésre álló információk alapján át is léptük ezt a határt, de adatok híján nem lehet erről átfogó képünk.

Szerettük volna megtudni azt is, mennyien halnak meg az intenzívre felvett betegek közül, és mennyien azok közül, akiket „sima” covid-osztályokon ápolnak. Kérdeztünk az ápoló-beteg arányról, ami kulcsfontosságú a betegek túlélési esélye szempontjából, és szerettük volna megismerni a kórházankénti adatokat is.

Tizenöt nap elteltével a főigazgatóság 45 nappal meghosszabbította a válaszadás határidejét, amire a veszélyhelyzeti szabályok miatt van lehetősége. Ahogy az utóbbi hónapokban láttuk, a hivatalok rendszeresen élnek is ezzel. A Népegészségügyi Központ munkatársai arra hivatkozva küldték el Hadházy Ákos képviselőt, hogy ha tartanák az eredeti, 15 napos határidőt, az veszélyeztetné a feladatellátást. Müller Cecília le is teremtette őket, miért nem találnak ki jobb szöveget.

A főigazgatóság már nem is bajlódott indoklással, egyszerűen közölte, hogy 45 nap múlva fog válaszolni. Végül hétfőn küldtek egy újabb levelet:

„Hivatkozással a 2021. márc. 08. napján benyújtott közérdekű adatkérésére, kérem, hogy az adatok tekintetében keresse fel a www.koronavirus.gov.hu weboldalt.”Vagyis elküldték az operatív törzs honlapjának linkjét, amin egyetlen általunk kért adat sem elérhető. Ez az a honlap, ahol nap mint nap szövegtengerben teszik közzé az adatokat, és az elmúlt egy évben még egy grafikont sem készítettek belőlük.

A kormány ennek ellenére büszke az adatszolgáltatásra. Gulyás Gergely miniszter novemberben azt mondta, „a kormány a kezdet kezdetétől azt tartotta fontosnak hogy alaposan, napi rendszerességgel őszinte adatokat közöljünk. (...) Összességében szerintem büszkén mondhatjuk, hogy a magyar adatszolgáltatási rendszer, összehasonlítva Európa többi államának adatszolgáltatási rendszerével, a legnaprakészebbek közé tartozik.”

A rendelkezésre álló adatokat igyekszünk minél részletesebben bemutatni, járványoldalunk erre található.