Magyarország miatt lerövidítették az orosz titkosszolgálatot elítélő nyilatkozatot a V4-ek

POLITIKA
2021 április 27., 10:07

A V4 országok hétfőn elfogadták azt a közös nyilatkozatot, amelyben elítélik az orosz katonai titkosszolgálati akciót, amely során 2014-ben felrobbantottak egy lőszerraktárat Csehországban.

A nyilatkozatnak azonban csak egy enyhébb változatát fogadták el, miután az előző változatot Orbán Viktor elfogadhatatlannak ítélte. A nyilatkozat eredeti, Lengyelország által kidolgozott változatában felszólították Oroszországot, hogy töröljék az Északi Áramlat 2 vezeték terveit, mert az rossz hatással van Európa energiabiztonságára. A nyilatkozatban emellett határozott támogatásnak adtak hangot Ukrajna és Fehéroroszország mellett.

A magyar álláspont miatt azonban lerövidítették a nyilatkozatot, erre:

„Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz hírszerző operátorok illegális és erőszakos cselekedeteit. Nem engedjük, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát. A visegrádi csoport országai elhatározták, hogy az Európai Unió többi tagállamával együtt intézkedéseket fognak tenni, hogy megerősítsük az ellenállásunkat.”

A cseh-orosz diplomáciai konfliktus április közepén robbant ki, amikor Andrej Babis cseh kormányfő bejelentette: a cseh hatóságoknak megalapozott a gyanúja, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a dél-morvaországi vrbeticei lőszerraktárban 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

Prága ezután 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, amire Moszkva másnap 16 cseh diplomata és 4 követségi alkalmazott kiutasításával válaszolt. Szlovákia is kiutasított három orosz diplomatát, hogy ezzel fejezze ki szolidaritását Csehország mellett. Magyarország nem tett ilyen gesztust. (Euractiv)