Csehország további orosz diplomatákat utasít ki

külföld
2021 április 22., 14:54

Csehország további orosz diplomatákat utasít ki, miután Oroszország nem teljesítette Prága követelését, hogy délig engedélyezze a Moszkvából kiutasított cseh diplomaták visszatérését a munkahelyükre.

„A Prágában dolgozó orosz diplomaták számát hozzáigazítjuk a jelenleg Moszkvában dolgozó cseh diplomaták számához”

– közölte Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter délután, prágai sajtóértekezleten.

Kulhánek szerint a cseh döntés azonnal érvényes, és az orosz félnek május végéig kellene hazarendelnie a Prágában dolgozó diplomatái zömét.

„Nem akarom feleslegesen tovább feszíteni a húrt, az nem a külügyminiszter feladata. De Csehország öntudatos ország, és úgy is fog viselkedni”

– közölte a külügyminiszter. Azt mondta, a cseh döntés nem az oroszok ellen irányul, hanem reagálás az orosz titkosszolgálatok csehországi tevékenységére.

Jakub Kulhánek azt mondta, Prága kiegyensúlyozott diplomáciai kapcsolatokra törekszik Moszkvával, és hajlandó tárgyalni a diplomáciai képviseleteken dolgozó személyek számáról, „a jelenlegi állapot bénító, és ez nem a cseh fél hibája”.

Prága a követelését már szerda este közölte Alekszandr Zmejevszkij orosz nagykövettel, de Moszkva a megadott időpontig hivatalosan nem válaszolt a cseh félnek. Az orosz elnök és az orosz külügyminisztérium szóvivői elfogadhatatlannak minősítették a cseh követelést, és hangsúlyozták, hogy ilyen hangnem Moszkvával szemben megengedhetetlen.

Kulhánek szerdán újságíróknak elmondta: ha Oroszország nem teljesíti ezt a feltételt, a cseh külügyminisztérium olyan szintre csökkenti az orosz diplomaták számát Prágában, hogy az megfeleljen a moszkvai cseh nagykövetség mai állapotának.

A miniszter kérdésre válaszolva pontosította a Moszkvában dolgozó cseh, illetve a Prágában dolgozó orosz diplomaták és adminisztratív alkalmazottak számát: a hétvégi kölcsönös kiutasítások után Prágának 5 diplomatája és 19 alkalmazottja van Moszkvában, míg Prágában 27 orosz diplomata és 67 alkalmazott dolgozik.

Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter 2021. április 21-én.
photo_camera Jakub Kulhánek cseh külügyminiszter 2021. április 21-én. Fotó: Michal Cizek/AFP

A cseh-orosz diplomáciai konfliktus múlt szombaton robbant ki, amikor Andrej Babis cseh kormányfő bejelentette: a cseh hatóságoknak megalapozott a gyanúja, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a dél-morvaországi vrbeticei lőszerraktárban 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban.

Prága ezután szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, amire Moszkva vasárnap 16 cseh diplomata és 4 követségi alkalmazott kiutasításával válaszolt.

Kulhánek azt mondta, hogy az orosz lépés gyakorlatilag megbénította a cseh diplomáciai képviselet munkáját Moszkvában. A csehek szerint a kiutasított orosz diplomaták a titkosszolgálatoknak dolgoztak.

A cseh külügyminiszter a sajtótájékoztatón köszönetet mondott az Európai Uniónak és a NATO-nak a Prágának nyújtott támogatásért.

Mi történt 2014-ben?

2014. október 16-án óriási robbanás rázott meg egy Vrbetice nevű kis cseh falut néhány kilométerre a szlovák határtól. Egy lőszerraktár robbant fel, sorra egymás után újabb és újabb készletek repültek a levegőbe, a tűzoltók sokáig meg sem tudták közelíteni a helyszínt a sorozatos detonációk miatt.

Sokáig balesetként kezelték az ügyet, de Csehország miniszterelnöke és belügyminisztere szombaton bejelentette, hogy szinte biztos, hogy az orosz katonai titkosszolgálat ügynökei robbantották fel a raktárt. A cseh nyomozók szerint az orosz titkosszolgálat így akarta megakadályozni, hogy a lőszerek Ukrajnába vagy Szíriába jussanak. Konkrétan ugyanazt a két titkos ügynököt vádolták meg, akiket a brit elhárítás Szergej Szkripal és a lánya megmérgezésével, illetve egy brit nő megölésével is vádol. A Bellingcat szerint Miskinnek és Csepigának négy társa lehetett még, és ketten közülük magyarországi diplomáciai útnak álcázták küldetésüket.

Csehországban a szombati bejelentés óta szinte csak ezzel foglalkozik a sajtó. Hétfőn Prágában kizárták a Roszatomot a tervezett cseh atomerőmű építéséből, és még a mostanáig oroszbarátnak számító cseh politikusok is hallgatnak. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy még Szijjártó Péter is szolidaritásáról biztosította a cseh kormányt ebben a konfliktusban.

A robbantás és annak leleplezése is ugyanannak a geopolitikai játszmának a része, aminek egyik epizódjaként most orosz csapatok vonultak fel Ukrajna keleti határánál, és aminek részeként Alekszej Navalnijt most egy olyan börtönkórházba szállították át, ahol rendszeresen verik és kínozzák a rabokat. (via MTI)