Amerika is aggódik a kínai Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése miatt

POLITIKA
2021 április 28., 14:38
A hivatalos látogatáson Kínában járó Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a pekingi Tienanmen téren 2017. május 13-án.
photo_camera A hivatalos látogatáson Kínában járó Orbán Viktor miniszterelnök koszorúz a pekingi Tienanmen téren 2017. május 13-án. Fotó: Szecsődi Balázs/Miniszterelnöki Sajtóiroda/MTI/MTVA

A Magyar Hang megkérdezte az amerikai nagykövetséget, hogy szerintük jelent-e pénzügyi vagy biztonsági kockázatot Magyarország számára a sanghaji Fudan Egyetem magyarországi terjeszkedése, és alááshatja-e ez a NATO-egységet. Az USA diplomáciai képviselete azt válaszolta:

„Nagyra értékeljük az erős kétoldalú kapcsolatokat NATO-szövetségesünkkel, Magyarországgal. A NATO-tagság lehetőséget adott Magyarországnak, hogy jelentősen fejlessze a gazdaságát, annak köszönhetően, hogy nem kell külső biztonsági fenyegetéstől tartania. Aggodalomra ad okot a Fudan Egyetem első európai campusának lehetséges megnyitása, mert Peking bizonyítottan kártékony befolyásszerzésre és a szellemi szabadság elfojtására használja a felsőoktatási intézményeit.”

Egyébként a magyar felsőoktatás jelentős részéhez hasonlóan a Fudan Egyetem magyarországi campusát is alapítványba szervezik ki.