Joe Biden 1800 milliárd dolláros családtámogatási programot fog bejelenteni

külföld
2021 április 28., 15:36

Szerdán lesz száz napja, hogy Joe Biden az Amerikai Egyesült Államok elnöke, ebből az alkalomból pedig az elnök helyi idő szerint szerda este beszédet tart majd a kongresszusban. A beszédében pedig a BBC szerint

Biden bejelent majd két programot, amellyel az 1960-as évek óta nem látott mértékben terjeszti ki az amerikai jóléti államot. A két program közül az egyik a 2300 milliárd dolláros infrastrukturális program, amelyik American Jobs Plan, vagyis amerikai munka terv néven kerül majd a kongresszus elé. A másik pedig az American Families Plan, egy 1800 milliárd dolláros terv, amely bevezetné a fizetett szülési szabadságot - a fejlett országok közül ugyanis talán egyedülálló módon Amerikában egyáltalán nem jár fizetett szülési szabadság -, ingyenessé tenné a 3-4 éves gyerekek óvodai ellátást és a népfőiskolákat, valamint 2025-ig megtartaná a családok járvány alatt bevezetett adókedvezményeit.

Arról már korábban is lehetett tudni, hogy egy hasonló, átfogó jóléti programon dolgozik a Fehér Ház, viszont amikor először írtunk róla, akkor még 3000 milliárd dolláros végösszeggel számoltak a demokraták. A legújabb hírek szerint viszont már 4100 milliárd dollárnál tart a két program együttes összege. Biden szerint viszont nem kell aggódni, mert a nagy költekezést teljesen fedeznék a nagyvállalatokra és a leggazdagabbakra kivetett adók.