Bulgária is kiutasít egy orosz diplomatát fegyvergyárakban történt robbantások miatt

külföld
2021 április 29., 14:39

Bulgária kiutasít egy orosz diplomatát a bolgár fegyvergyárakban 2011 és 2020 között elkövetett robbantások ügyében – jelentette be a bolgár külügyminisztérium.

Ekaterina Zaharieva bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter bekérette Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövetet a külügyminisztériumba, és közölte, hogy egy orosz diplomatát nemkívánatos személlyé nyilvánítottak. Oroszország teljes körű együttműködését követelte a robbanások és az Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő elleni merényletkíséret ügyében indított vizsgálatok lefolytatásában – mondta.

Szijka Mileva, a bolgár főügyészség szóvivője szerdán közölte: Bulgária hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy közük lehetett azokhoz a robbanásokhoz, amik 2011 és 2020 között olyan fegyvergyárakban történtek, ahol Emilijan Gebrev fegyverkereskedő Ukrajnának és Grúziának (Georgiának) szánt készleteit raktározták.

photo_camera Emilijan Gebrev (balra) és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök egy szófiai sajtótájékoztatón 2017. október 10-én. Fotó: Nikolaj Dojcsinov/AFP

Gebrevet és fiát, továbbá egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel. Gebrev túlélte a támadást, a fia és az alkalmazottja sorsáról nincsenek hírek. Tavaly február végén a bolgár ügyészség megnevezte azt a három orosz állampolgárt, akit a vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak. A bolgár főügyészség szerint a nyomozás eredményei alapján az a megalapozott következtetés vonható le, hogy a robbanások összefüggnek három bolgár állampolgár megmérgezésének kísérletével és a csehországi Vrbetice lőszerraktárában történt hasonló incidensekkel.

Prága április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a katonai titkosszolgálata követte el a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanást, és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes később közölte: Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Csehország mellett kiállva Szlovákia és Lengyelország is kiutasított orosz diplomatákat, a V4-ből csak Magyarország nem tervez ilyesmit. (Reuters via MTI)