Bulgária is kiutasít egy orosz diplomatát fegyvergyárakban történt robbantások miatt

külföld
2021 április 29., 14:39

Bulgária kiutasít egy orosz diplomatát a bolgár fegyvergyárakban 2011 és 2020 között elkövetett robbantások ügyében – jelentette be a bolgár külügyminisztérium.

Ekaterina Zaharieva bolgár miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter bekérette Eleonora Mitrofanova szófiai orosz nagykövetet a külügyminisztériumba, és közölte, hogy egy orosz diplomatát nemkívánatos személlyé nyilvánítottak. Oroszország teljes körű együttműködését követelte a robbanások és az Emilijan Gebrev bolgár fegyverkereskedő elleni merényletkíséret ügyében indított vizsgálatok lefolytatásában – mondta.

Szijka Mileva, a bolgár főügyészség szóvivője szerdán közölte: Bulgária hat orosz állampolgárt gyanúsít azzal, hogy közük lehetett azokhoz a robbanásokhoz, amik 2011 és 2020 között olyan fegyvergyárakban történtek, ahol Emilijan Gebrev fegyverkereskedő Ukrajnának és Grúziának (Georgiának) szánt készleteit raktározták.

Emilijan Gebrev (balra) és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök egy szófiai sajtótájékoztatón 2017. október 10-én.
photo_camera Emilijan Gebrev (balra) és Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök egy szófiai sajtótájékoztatón 2017. október 10-én. Fotó: Nikolaj Dojcsinov/AFP

Gebrevet és fiát, továbbá egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel. Gebrev túlélte a támadást, a fia és az alkalmazottja sorsáról nincsenek hírek. Tavaly február végén a bolgár ügyészség megnevezte azt a három orosz állampolgárt, akit a vállalkozó 2015-ös megmérgezésével gyanúsítanak. A bolgár főügyészség szerint a nyomozás eredményei alapján az a megalapozott következtetés vonható le, hogy a robbanások összefüggnek három bolgár állampolgár megmérgezésének kísérletével és a csehországi Vrbetice lőszerraktárában történt hasonló incidensekkel.

Prága április 17-én azzal vádolta meg Moszkvát, hogy a katonai titkosszolgálata követte el a vrbeticei hadianyagraktárban 2014-ben történt robbanást, és kiutasította az orosz nagykövetség 18 munkatársát, akiket hírszerzőknek minősített. Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes később közölte: Csehország elég bizonyítékkal rendelkezik arra nézve, hogy az orosz titkosszolgálatoknak szerepük volt a Vrbeticében 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. Csehország mellett kiállva Szlovákia és Lengyelország is kiutasított orosz diplomatákat, a V4-ből csak Magyarország nem tervez ilyesmit. (Reuters via MTI)