Navalnij láthatóan rossz bőrben van

külföld
2021 április 29., 11:51

Most először jelent meg a nyilvánosság előtt Alekszej Navalnij, a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivista azóta, hogy március 31-én éhségsztrájkba kezdett. Közel egy hónap után bejelentette, fokozatosan abbahagyja ezt a tiltakozást.

Navalnij azért állt ismét bíróság elé, mert fellebbezett a korábbi, rágalmazásról szóló ítélet ellen. Tavaly augusztusban korrupt lakájoknak és lelkiismeretlen árulóknak nevezte egy videó szereplőit, akik azt az alkotmánymódosítást propagálták, ami lehetővé tette, hogy Vlagyimir Putyin 2036-ig hivatalban maradhasson. A videóban a 95 éves veterán, Ignat Artyemenkó is feltűnt - ő a rágalmazási ügy sértettje. Navalnijt februárban pénzbüntetésre ítélték.

photo_camera Fotó: BABUSHKINSKY COURT PRESS OFFICE/Anadolu Agency via AFP

Bár Navalnij személyesen nem jelent meg a teremben, a kivetítőről készült képeken látszik, hogy lefogyott, rossz bőrben van. Beszédében azzal vádolta a kormányt, hogy rabszolgává tette az oroszokat, az ország szegénységbe süllyed, a tévéből pedig ömlenek a hazugságok.

„Azt akarom mondani, kedves bíróm, hogy a királyod meztelen, ezt üvöltik milliók, nemcsak egy fiú.”A bíróság elutasította a fellebbezést.

Az orosz rendőrség a napokban otthonukban keresett fel újságírókat, akik tudósítottak a legutóbbi Navalnij-féle tüntetésről. A bíróság korlátozta a Navalnijhoz kötődő alapítványok tevékenységét.