Közzétettek egy videót, amin a Romániából kiutasított orosz diplomata állítólag politikusokat próbál beszervezni

külföld
2021 május 01., 09:15

Jókora diplomáciai botránnyá növekedett, hogy Románia hétfőn kiutasította az országból Alekszej Grisajevet, a bukaresti orosz nagykövetség helyettes katonai attaséját. Akkor még az tűnt a legéletszerűbbnek, hogy a lépés a kelet-európai országok közös szolidaritási akciójának része, ami arra volt reakció, hogy kiderült, néhány éve azok az orosz titkosügynökök robbantottak fel egy cseh lőszerraktárat, akik később novicsok nevű orosz idegméreggel hajtottak végre merényletet Nagy-Britanniában egy kiugrott orosz ügynök és a lánya ellen.

De most kiderült, hogy nem erről van szó. Közzétettek ugyanis egy olyan videót, illetve az abból kiemelt fotókat, amik az illetékesek szerint olyan találkozókon készültek, amiket Grisajev a román informátoraival és beszervezendő kapcsolataival randevúzott.

A román fél azt állítja, hogy a diplomáciai álca alatt kémkedő férfi az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU ügynöke, akik román kormányzati szereplőket próbált beszervezni, hogy tőlük a román biztonság- és külpolitikáról, az energiabiztonságról és a hadseregről gyűjtsön információkat.

(via Balkan Insight)