Újra látogathatók az idősotthonok

járvány
2021 május 02., 12:23
Juhászné Oláh Mária főnővér beolt egy lakót a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a  balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat idősotthonában 2021. február 20-án
photo_camera Juhászné Oláh Mária főnővér beolt egy lakót a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának második adagjával a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat idősotthonában 2021. február 20-án Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára vasárnap Pátyon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Befogadás Házában bejelentette, hogy újra látogathatók az idősotthonok - jelentette vasárnap délután az MTI.

A legtöbb intézményben magas azok száma, akiket már beoltottak koronavírus ellen, ezért időszerű a korlátozás feloldása - mondta az államtitkár vasárnap.

Az államtitkár nem felejtette el kiemelni, hogy mindez a magyar kormánynak köszönhető, amely „időben intézkedett arról, hogy elegendő koronavírus elleni vakcina álljon rendelkezésre, valamint hogy folyamatosan növekszik az oltási hajlandóság az országban.”

A látogatás védettségi igazolványhoz van kötve, és az intézményeket kinyitják az új lakók előtt is, akik már nem csak negatív koronavírus-teszttel, hanem védettségi igazolvánnyal is felvehetők.

Az idősotthonok lakóit első között kezdték el oltani a kórházban, már januárban megkezdődött az oltási program ezekben az intézményekben.

Március végén Müller Cecília tiszti főorvos arról számolt be, hogy az idősotthonban élők 82, a gondozók 77 százaléka kapta már meg a koronavírus elleni oltást, és a járvány jelentősen visszaszorult ezekben az intézményekben.

Március 5-ig összesen 3512 áldozata volt a járványnak az idősotthonokban.