Egyre zavarosabb az Astra-oltások szervezése

járvány
2021 május 05., 12:12
  • Nem világos, mit kell csinálnia annak, aki 12 hétnél előbb kérné az AstraZeneca második adagját.
  • Közben vannak, akik kivárnák a 12 hetet, mégis 4 hétre hívják őket.
  • És vannak olyanok is, akiket március elején, az sms-káosz hétvégéjén oltottak, és most váratlanul értesítést kaptak: előrehozták a második oltás időpontját.
  • A hivatalok semmilyen kérdésre nem válaszolnak.

Továbbra sem tettek közzé hivatalos tájékoztatást arról, mit csináljon, aki 12 hétnél korábban kérné a második AstraZeneca-oltását. Müller Cecília múlt pénteken jelentette be, hogy aki „valami különös ok folytán” korábbi időpontot szeretne, jelezheti az oltóponton.

Kedden beszámoltunk olvasónk kalandjairól, aki külföldi útja miatt hozná előre a következő adagot, de az oltóponton azt mondták, forduljon az AstraZenecához. Végül akárhány helyre telefonált, sehol sem tudtak neki segíteni.

Pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) elvileg kiadott egy szakmai állásfoglalást a teendőkről, ami a hivatal honlapján nem jelent meg, viszont hivatkozik rá a Fővárosi Kormányhivatal tájékoztatása. Utóbbit hiába keressük a kormányhivatal oldalán, a soroksári egészségügyi intézet viszont közzétette:

„Amennyiben az 1. körös AstraZeneca oltásnál a páciens részére nem megfelelő a 12. héttel későbbi ismétlő oltási időpont, kérem szíveskedjen igényét az astra@bfkh.gov.hu e-mail címre jelezni. Ezen oltóponti vagy háziorvosi oltások megszervezését Budapest Főváros Kormányhivatala végzi.”Ugyanez jelent meg a budavári és az óbudai szakrendelő, illetve a Szent Ferenc Kórház oldalán is. Van olyan oltópont, ahol a falra is kifüggesztették, vagy az oltottak kezébe adtak egy tájékoztatót, bár előfordult, hogy az email címet hibásan, „astra@bfkh.hu”-ként tüntették fel.

Ha az NNK, a kormányhivatal vagy az operatív törzs közzétenné a címet, azok is értesülhetnének róla, akik nem az utóbbi napokban, hanem korábban kapták az első adagot.

Másik olvasónk a koronainfó-vonalon érdeklődött, hogyan hozhatná előre a második adagot, de meglepő módon nem a fenti emailt adták meg, hanem azt javasolták, szóljon a háziorvosának, ő fogja megoldani helyben, vagy oltópontra küldi.

Előrehozzák, ha nem is kérte

A vakcina alkalmazási előírása szerint 4-12 hetet kell várni a két dózis közt, de a klinikai tesztek azt mutatják, 12 hét elteltével nagyobb a második hatékonysága, mint 4-6 hét után. Ez alapján tehát megéri várni, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is 8-12 hetet javasol.

Sokan mégis meglepve tapasztalták a héten, hogy automatikusan négy hétre kapták a második időpontot. Több ilyen beszámoló érkezett hozzánk Győrből és a Semmelweis Egyetem oltópontjáról is, miközben máshol úgy tűnik, maradtak a 12 hétnél.

Ahogy keddi cikkünkben írtuk, egy olvasónk hiába ragaszkodott a 12 héthez, nem tudtak neki segíteni, csak azt mondták: hagyja figyelmen kívül a 4 hetes időpontot, és majd foglaljon egyet később online, ha tud.

Hiába kerestük az operatív törzset, nem kaptunk választ. Írtunk a Semmelweis Egyetemnek is, hogy tényleg átálltak-e a 4 hetes rendszerre, és ha igen, mi alapján, de szerintük ez az NNK hatásköre. Az NNK nem válaszolt.

photo_camera AstraZeneca-oltás Tiszakanyáron Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Még furcsább, hogy három emberről is tudunk, akiket a napokban sms-ben vagy emailben értesítettek a második oltás előrehozásáról.Mindhárman március elején, az oltási káosz hétvégéjén kapták meg az elsőt, amikor az operatív törzs kiküldött, majd visszavont 74 ezer sms-t, többnyire mégis beoltották azokat, akik megjelentek az oltóponton.

Egyiküknek március 7-én azt mondták, 12 héttel később mehet a második adagért, bár konkrét dátumot nem írtak a papírjára. Kedden a következő sms-t kapta:

„Örömmel tajékoztatom, hogy oltasi idopontja elorehozasra került. Kérem, hogy csütörtökön (2021.05.06) jelentkezzen masodik Astra oltasanak felvételére, 8-15 ora között (cim: 1089 Budapest, Üllöi ut 86. megközelites: Delej utca felol). Köszönettel: Heim Pal Orszagos Gyermekgyogyaszati Intézet.”

Az sms-ből arra következtet, hogy muszáj aznap mennie, bár még csak 8 hét telt el, és a teljes elérhető védettség érdekében szívesen várna még.

Két másik olvasónk a Semmelweis Egyetemről kapott hasonló értesítést, különböző címekről. Egyiküket a Rókus Kórházba, másikukat az Ortopéd Klinikára hívták azzal, hogy „az ön oltási időpontja módosításra került”.

„Kérjük, hogy az új módosított oltási időpontján megjelenni szíveskedjen. Amennyiben a megadott időpontban az Ön számára az oltás nem alkalmas, kérjük jelezze” - írták az emailben.

Ez a gyakorlat sem egységes, többekkel beszéltünk, akiket szintén március elején oltottak, most mégsem kaptak ilyen értesítést.

Erről is hiába kérdeztük az operatív törzset.