Együttműködik a GVH és a Miniszterelnökség a közbeszerzési kartellek feltárása érdekében

bűnügy
2021 május 05., 11:34

Együttműködési megállapodást írt alá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Miniszterelnökség annak érdekében, hogy a két szervezet még hatékonyabban léphessen fel a közbeszerzési kartellekkel szemben.

Simonka Görgy Orbán Viktornál 2020-ban
photo_camera Simonka Görgy Orbán Viktornál 2020-ban, a fénykép csak illusztráció Fotó: Simonka György/Facebook

Mint írják, a nemrég aláírt együttműködési megállapodás célja, hogy a szervezetek között még hatékonyabb szakmai együttműködés jöjjön létre a közbeszerzések tisztaságának biztosítása érdekében. Az együttműködés alapján a Miniszterelnökség rendszeresen tájékoztatja a Versenyhivatalt, ha közbeszerzési ellenőrzései során versenykorlátozásra utaló jeleket észlel, a versenyhatóság pedig kivizsgálja a minisztériumtól kapott jelzéseket. A Miniszterelnökség a megállapodás alapján biztosítja, hogy a versenyhatóság kérése esetén hozzáférjen a kartellgyanúk felderítéséhez szükséges adatokhoz a közbeszerzési és koncessziós beszerzési eljárások lebonyolítására szolgáló, általa felügyelt Elektronikus Közbeszerzési Rendszerből.

A GVH emellett a kartellek felderítésével foglalkozó szakembereinek előadásaival segíti a minisztérium közbeszerzési felügyeletért és ellenőrzésekért felelős szervezeti egységének munkatársait a kartellezésre utaló jelek felismerésében.