Lezárult a rasszista szegedi egyetemi tanár ellen folytatott belső vizsgálat

oktatás
2021 május 05., 04:23

Lezárult a Szegedi Tudomány Egyetem belső vizsgálata Gulyás László ellen, akit a hallgatói panaszoltak be, amiért rasszista, homofób és szexista megjegyzéseket tett az egyik előadásán.

Az egyetem kedden este megjelent közleményében azt írják, hogy a vizsgálat megállapításait mérlegelve és azokra alapozva a Szegedi Tudományegyetem rektora mint a munkáltatói jogkör gyakorlója, a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedés. A hvg.hu úgy tudja, hogy az egyetem megválik Gulyás Lászlótól, de ezt sem a hvg.hu-nek, sem a Népszavának nem erősítették meg.

A szegedi történész oktató február 17-én tartott előadást Migráció és menekültügy a XX. században témában, miközben többek között ilyen megjegyzéseket tett:

  • Gulyás egy Győzike fényképével feljelentkező hallgatót arra utasított, távolítsa el a képet, mondván: „Tehát én utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp, ne kelljen már néznem…”
  • „Az amerikai feka kultúra a rapre épül” – mondta Gulyás, majd egy illusztrációról azt mondta: „az angol katonák aprítják a fekákat”.
  • „Afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak.” Gulyás állítólag „rendkívül csúnya niggerek”-ről is beszélt.
  • Ha a „szerencsétlen neandervölgyi meglátja a One Directiont, visszafordul”.
  • Joe Bident „félhülyének” nevezte, az amerikai alelnökről pedig azt mondta: „A nőnek a nevére nem is emlékszem… Kamala Harris, én csak fekete ribancnak szólítom.”
  • Szerinte a most 127 millió fős Japán izolációs viselkedése belterjes szaporodást idézett elő, és ez degeneráltakká változtatta az ott lakókat, ami a kreativitásban is megnyilvánul, a japánoknak a II. világháború alatt nem volt jobb dolguk, mint hogy szexuális töltetű képregényeket készítettek.
  • „Jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”, „a kreol hallgatólány visszajöhetne”.
  • Miután az előadás félideje után megkérdezte, mindenki újra belépett-e, az egyik hallgató válaszára úgy reagált: heteroszexuálisként nem izgul fel arra az információra, ha egy férfi hallgató tért vissza.

Gulyás a bepanaszolás után írt egy őrjöngő levelet a hallgatóknak, amiben a Sztálin és Rákosi alatti ifjú kommunistáknak nevezte a sunyi besúgókat, majd mindenkit felszólított, hogy akinek nem tetszik, az adja le az órát. 2021. március 15-én aztán Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adta Gulyásnak, de a rasszista megjegyzéseitől még Áder János és Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter is elhatárolódott. Szél Bernadett azóta pedig azt akarja elérni, hogy vegyék vissza a kitüntetést az egyetemi tanártól. (Népszava)