Téves számra küldött rasszista üzenet miatt távozik Jens Lehmann a Hertha felügyelőbizottságából

külföld
2021 május 05., 09:53

Távozik Jens Lehmann a Hertha BSC-t tulajdonló klub felügyelőbizottságából, miután véletlenül egy rasszista WhatsApp-üzenetet küldött kedd este Dennis Aogónak, írja a Kicker.

Az egykori német válogatott kapus a befektetői oldal delegáltjaként volt tagja a felügyelőbizottságnak, ám szerdán Andreas Fritzenkötter, a Tennor Holding szóvivője közölte, hogy megszüntették Lehmann tanácsadói szerződését, és ezzel a felügyelőbizottságból is kikerült.

Jens Lehmann
photo_camera Jens Lehmann Fotó: MARTIN MEISSNER/dpa Picture-Alliance via AFP

Aogo német anyától és nigériai apától származik, Németországban született, ott lett profi labdarúgó, öt Bundesliga-klubban is megfordult, 12-szer volt német válogatott, tavaly vonult vissza. Kedd este a Sky csatorna Bajnokok ligája közvetítésének szakértője volt, és itt mutatta be, hogy milyen üzenetet kapott Lehmanntól: az egykori kapus ebben arról írt, hogy „Dennis valójában a kvótafekete?”.

Az üzenetet Lehmann vélhetően nem Aogónak tervezte elküldeni, ahogy erre a műsorban maga Aogo is utalt.

Dennis Aogo 2019-ben
photo_camera Dennis Aogo 2019-ben Fotó: ELMAR KREMSER/SVEN SIMON/dpa Picture-Alliance via AFP

Lehmann később a Bildnek azt mondta, hogy felhívta az egykori játékost, és elnézést kért tőle. Megpróbálkozott egy magyarázattal is, mely szerint nem úgy értette a kvótát, hanem pozitív értelemben, hiszen Aogo nagyszerű szakértő, és emiatt nőtt a kvótája (?), ezt akarta vele közölni. Lehmann azt nem árulta el, hogy eredetileg kinek akarta küldeni az üzenetet.

Ez rövid időn belül a második hasonló botrány a berlini klub környékén: április elején menesztette a Hertha a magyar kapusedzőt, Petry Zsoltot, mert a Fidesz házilapjában egy olyan interjú jelent meg vele, melyben Petry a klub által elfogadott Sokszínűség Chartájával összeegyeztethetetlen dolgokat mondott. Petry később azt állította, hogy a Magyar Nemzet egyeztetés nélkül megváltoztatta az interjú szövegét, mire válaszul a fideszes újság visszaüzent, hogy Petry Zsolt érdekében nem hozzák nyilvánosságra az interjú hangfelvételét.