Legalább 25 ember meghalt egy rajtaütésben Rio de Janeiro egyik nyomornegyedében

bűnügy
2021 május 06., 18:41

Legalább 25-en meghaltak, és többen megsebesültek, amikor rendőrök drogkereskedőkön ütöttek rajta Brazília második legnagyobb városa, Rio de Janeiro egyik nyomornegyedében.

photo_camera Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

A sebesültek között van két járókelő, aki a metrón utazott, amikor sor került a lövöldözésre. Az állapotukról egyelőre nem tudni biztosat, szemtanúk szerint két férfiról van szó, az egyiket a karján, a másikat a fején találta el lövedék.

Egy rendőrt fejbe lőttek, ő pár perccel később meghalt. Két társa megsebesült az összecsapásban. Ronaldo Oliveira rendőrfőkapitány a Reuters hírügynökségnek azt mondta, ez a rajtaütés volt eddig a legtöbb halálos áldozattal járó rendőri akció Rióban.

photo_camera Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

A lövöldözés a város északi részén található Jacarezinhóban történt, ahol nagy a szegénység, és gyakori az erőszak. A nyomornegyedbe kb. 200 rendőr érkezett a kora reggeli órákban, hogy véget vessenek egy kábítószer-kereskedő csoport tevékenységének. Jacarezinho a Comando Vermelho (Vörös Kommandó) nevű drogbanda egyik központja, ami a legnagyobb Rióban.

A hatóságok szerint a térséget uraló drogbanda kiskorúakat toborzott bűncselekmények elkövetésére. A csoportot gyilkosságokkal, lopással és emberrablással vádolják.

A nyomornegyedben élők elmondták, hogy lövéseket és robbanásokat lehetett hallani, és a hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy maradjanak otthon. A rajtaütéshez helikopterek adtak légi támogatást, de néhány bűnözőnek így is sikerült elmenekülnie a tetőkön keresztül.

Tiltakozó helyiek a rendőri akció után
photo_camera Tiltakozó helyiek a rendőri akció után Fotó: MAURO PIMENTEL/AFP

Rióban gyakoriak az összetűzések a rivális drogbandák, illetve a drogkereskedők és a rendőrök között. A nagyváros kábítószer-kereskedelem szempontjából a legproblémásabb települések egyike Brazíliában. (BBC, MTI)