11 halálos áldozata van a kazanyi iskolai lövöldözésnek

külföld
2021 május 11., 07:57

Frissítés: újabb cikk a tragédiáról.

Két fegyveres nyitott tüzet kedden az oroszországi Kazany egyik iskolájában a tanulókra, jelentette az állami TASZSZ hírügynökség. A jelentések szerint a támadásban legalább kilencen - más források szerint 11-en -, javarészt gyerekek vesztették életüket.

Rendőrök és mentők sorakoznak a kazanyi 175. Gimnázium előtt, ahol kedden délelőtt két fegyveres tüzet nyitott a tanulókra. Az egyik támadót, egy 17 éves fiatalembert már őrizetbe vették.
photo_camera Rendőrök és mentők sorakoznak a kazanyi 175. Gimnázium előtt, ahol kedden délelőtt két fegyveres tüzet nyitott a tanulókra. Az egyik támadót, egy 17 éves fiatalembert már őrizetbe vették. Fotó: MAKSIM BOGODVID/Sputnik via AFP

A Moscow Times beszámolója szerint a Telegram egyik hírcsatornáján terjed egy felvétel, melyen az látszik, hogy gyerekek ugrálnak ki az épület ablakain, miközben a háttérben gépfegyverropogás hallatszik.

link Forrás

A TASZSZ forrásai szerint az egyik támadót, egy 17 éves fiatalt már őrizetbe vettek. A másik támadó a jelentések szerint még az iskola épületében van.

A jelentések szerint a támadás egyik áldozata egy tanár, a többi halálos áldozat mind tanuló. A TASZSZ jelentése szerint a támadásban még tízen sérültek meg, közülük négyen szorulnak kórházi ápolásra.

A tatarsztáni körzeti ügyészség közben megkezdte az eset kivizsgálását, jelentette a Moscow Times.

UPDATE 10:01: A Ria Novosztyi hírügynökség jelentése szerint az iskolából, a kazanyi 175. Gimnáziumból robbanás is hallatszott. Az iskola környékéről befutó felvételeken rengeteg rendőr és mentős látszik, illetve az, hogy emberek szaladnak az épület felé. Több más videón az látszik, hogy az iskola több ablaka is betört, az épület előtt pedig törmelék hever.

A sajtójelentések szerint egyelőre még nem egyértelmű, hogy mi lehetett a támadás indítéka.

A TASZSZ legfrissebb jelentése szerint 21 mentőautót riasztottak a lövöldözés helyszínére, ahova megérkezett a tatarsztáni egészségügyi miniszter, Marad Szadikov is.

UPDATE 10:30 A TASZSZ jelentése szerint megkezdődött a gimnázium evakuálása, miközben több gyerek az ablakokon át menekül az épületből. Az állami hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt állítja, hogy a két támadó, mielőtt lövöldözni kezdett volna, robbantott is.

A BBC összefoglalója szerint egyelőre nem tudni, hogy mi van azzal a támadóval, akit még nem vettek őrizetbe. Az iskolára két fegyveres tört rá, egyiküket, egy 17 éves fiút hamar elfogták. Elfogásáról ez a videó került fel a Twitterre:

link Forrás

Közben már a legtöbb hírügynökség 11 halálos áldozatról tudósít. A Ria Novosztyi jelentése szerint két diák azután vesztette életét, hogy a támadók elől menekülve kiugrott az épület harmadik emeletéről. A halálos áldozatoké mellett a sebesültek száma is nőtt, a legfrissebb jelentések szerint már 32 sérültje van a támadásnak.

link Forrás

UPDATE 10:45: Az egészségügyi forrásokból tájékozódó hírügynökségekkel szemben Tatarsztán miniszterelnöke, Rusztam Minnihanov hét halálos áldozatról beszélt, írja a Ria Novosztyi. Tájékoztatása szerint mind a heten - négy fiú és három lány - nyolcadik osztályos tanulók voltak. A hírügynökségek eleinte kilenc áldozatról - egy tanárról és nyolc diákról - tudósítottak, ehhez jön még hozzá két további halálos áldozat, két diák, akik menekülés közben a harmadikról ugrottak ki, és haltak szörnyet.

UPDATE 10:48: A TASZSZ jelentése szerint az orosz biztonsági erők kommandósai behatoltak a gimnáziumba, és agyonlőtték a második támadót, akiről eddig semmit se lehetett tudni. Korábban a hírügynökség még arról számolt be, hogy a második támadó túszokat ejthetett.