Gyerekeket és tanárokat is agyonlőtt a 19 éves támadó a kazanyi 175-ös számú iskolában

május 11., kedd 12:36

Fegyveres támadás történt az oroszországi Kazany egy iskolájában, a támadásnak eddig 8 halálos áldozata és 21 sebesültje van. A legfrissebb adatok szerint a támadást egy 19 éves helyi fiú hajtotta végre, akit a biztonsági erők elfogtak.

Fotó: Sputnik via AFP

A korábbi híradások két támadóról számoltak be, de Lilija Galimova, a tatárföldi elnök sajtószolgálatának vezetője valótlannak nevezte az erről szóló állításokat, szerinte a támadó magányos elkövető volt.

Az elkövetőt Ilnaz Galjavijev néven azonosították. Áprilisig egy főiskolán tanult, ahol csendes, nyugodt diákként ismerték, tisztelettudóan viszonyult a többiekhez és a tanárokhoz, de áprilisban tanulmányi problémák miatt eltanácsolták a főiskoláról – mondta az egyik ottani forrás a TASZSZ orosz hírügynökségnek.

A Nemzeti Terrorellenes Bizottság (NAK) információs központja szerint kb. fél 10-kor egy fegyveres tüzet nyitott a Volga menti nagyváros Dzsaudat Fajzi utcájában lévő 175-ös számú iskolában. A támadás pillanatában több mint 700 diák tartózkodott az épületben, továbbá az iskola kb. 70 munkatársa, köztük több mint 50 tanár.

A támadó a főbejáraton át sétált be az épületbe, ahol automata fegyverből tüzet nyitott. A helyszínen megtalált fegyver viselésére a nyomozók szerint néhány hete, április végén kapta meg az engedélyt.

Egy diák korábban a TASZSZ-nak azt mondta, a támadás előtt robbanás rázta meg az épületet. A közösségi médiában terjedő felvételek szerint menekülő gyerekek ugráltak ki az emeleti ablakokon, többen megsérültek, egy orosz tévéadás szerint két gyerek bele is halt abba, hogy kiugrottak a második emeleti ablakon – írja a BBC.

Fotó: Roman Kruchinin/AFP

Rusztam Minnyihanov tatárföldi elnök sajtószolgálata legalább 8 halálos áldozatról és 21 sebesültről számolt be, a sebesültek között 18 gyerek és 3 felnőtt van, az egyik halálos áldozat egy tanár.

Egy, az iskola vezetésébe tartozó forrás szerint a halálos áldozatok legtöbbje 8. osztályos tanuló volt. A regionális egészségügyi minisztérium szerint a kórházba szállított diákok közül hatan nagyon súlyos állapotban vannak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Az elnök az ügyben egyeztetett Mihail Misusztyin miniszterelnökkel, Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettessel és Jevgenyij Zinyicsev rendkívüli helyzetekért felelős miniszterrel. A helyszínre indult Mihail Murasko egészségügyi és Szergej Kravcov oktatási miniszter a rendkívüli helyzetek minisztériumának különleges, Il-76-os típusú repülőgépével, a gép fedélzetén orvosokkal és pszichológusokkal. A támadás sebesültjeit ugyanezzel a géppel Moszkvába szállítják.

Az orosz nyomozóbizottság tömeges gyilkosság ügyében indított nyomozást. A helyszínen most is zajlanak a vizsgálatok, a NAK tájékoztatása szerint az iskola környékén terrorellenes műveletet indítottak.

Eközben Vaszilij Piszkarjov, a parlamenti alsóház biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke bejelentette: a testületnek a fegyvertartás kérdésével foglalkozó munkacsoportja a közeljövőben összeül, a Duma pedig már foglalkozik vonatkozó kezdeményezésekkel, köztük egy olyannal, ami szigorítaná a fegyvertartási engedélyek kiadásának feltételeit.

Fotó: Roman Kruchinin/AFP

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) az elmúlt években rendszeresen beszámolt iskolák elleni támadási kísérletek meghiúsításáról. Az egyik legutóbbi ilyen, március végi beszámolójában az FSZB arról adott hírt, hogy őrizetbe vettek Szocsiban egy líceumi tanulót, aki a VKontaktye közösségi oldalon közölte: robbanóanyagot készül előállítani, és meg akarja támadni az osztálytársait. (BBC, MTI)