Navalnij korrupcióellenes mozgalma nem tervez Grúziába menekülni

május 11., kedd 10:08

A bebörtönzött orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij mozgalma, a Korrupcióellenes Szövetség (FBK) cáfolta azokat a beszámolókat, melyek szerint Grúziába (Georgiába) terveznek átköltözni, miután Oroszországban betilthatják a szervezetet, arra hivatkozva, hogy szélsőséges szervezetnek minősülnek.

A Moscow Times cikke szerint az orosz RBC oldalán hétfőn jelent meg egy cikk, melyben két névtelen forrásra hivatkozva írtak arról, hogy Navalnij mozgalmának vezetői közül többen Grúziába költöztek, illetve a mozgalom felszerelései közül is több mindent átvittek már. A cikk szerint a mozgalomban arra készülnek, hogy a népszerű korrupcióellenes videóikat is már Tbilisziben fogják felvenni.

Navalnij és Putyin bábuja Berlinben Fotó: JORG CARSTENSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Ugyanakkor Navalnij szervezetének egyik magas rangú tagja, a valóban száműzetésben élő Leonid Volkov szerint ebből az egészből semmi nem igaz, és nem költözött az FBK közel 40 alkalmazottja nemrég Grúziába.

Egy orosz bíróság múlt hónapban rendelte el, hogy az FBK-nak fel kell függesztenie minden tevékenységét addig, a várhatóan jövő héten megszülető ítéletig, ami dönt arról, hogy Navalnij szervezete szélsőségesnek számít-e. Hasonló vádak miatt már fel kellett számolni Navalnij országos hálózatát is.

Mint a Moscow Times írja, alapvetően arra számít mindenki, hogy a bíróság szélsőséges kategóriába sorolja majd a szervezeteket, ami öt hónappal a választások előtt megbénítja Navalnij mozgalmának tevékenységét. Az ítélet után hosszú börtönbüntetést kockáztat majd az, aki mégis részt vesz e szervezetek munkájában. A cikk szerint a közelmúltban Navalnij több munkatársa is elhagyta az országot, mert vádat készültek emelni ellenük.

Az FBK-t 2011-ben alapította Navalnij, és az elmúlt években több komolyabb leleplező anyagot gyártottak Putyin és köreinek gazdagodásáról, többek között ők készítették az 1,3 milliárd dolláros palotáról szóló videót is.