Szijjártó szerint értelmetlen újabb nyilatkozatban elítélni Kínát

POLITIKA
2021 május 11., 15:25

Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn bírálta a magyar kormány „teljességgel felfoghatatlan” döntését, amivel megakadályozták, hogy az EU közös, egyhangú nyilatkozatban ítélje el Pekinget a hongkongi demokrácia eltiprásáért.

Szijjártó Péter külügyminisztert ma erről is kérdezték a cseh külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. Az MTI erről így számolt be:

„A Kínát bíráló közös uniós nyilatkozat megvétózásával kapcsolatos kérdésre azt felelte: az EU eddig nyolcszor adott ki nyilatkozatot vagy határozatot Kínával kapcsolatban, de egyik sem hozott változást, pozitív előrelépést. A miniszter ezért értelmetlennek tartja egy kilencedik nyilatkozat kiadását.”

Hogy akkor nyilatkozat helyett mire lenne szükség, az a tudósítás alapján nem derült ki.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Csung San kínai kereskedelmi miniszter találkozója Pekingben 2019. április 25-én.
photo_camera Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Csung San kínai kereskedelmi miniszter találkozója Pekingben 2019. április 25-én. Fotó: Mitko Sztojcsev/KKM/MTI/MTVA

A magyar vétó miatt az EU-tagországok külügyminiszterei a közelmúltban kétszer is képtelenek voltak egyhangúlag elfogadni egy elítélő határozatot, pedig a Politico által idézett diplomaták szerint másodjára egy eleve felvizezett verzió került az asztalra.

„Nem ez volt az első alkalom, hogy Magyarország megtörte az EU egységét, amikor Kína került szóba” – mondta Maas újságíróknak az EU külügyi tanácsának hétfői ülése után. A német külügyminiszter beszélt arról is, hogy szerinte mindenki ki tudja találni, miért nem jött össze a közös kiállás, utalva a magyar és a kínai kormány közötti kapcsolatra. Maas szerint ez teljességgel felfoghatatlan, hiszen a Kínával szemben elfogadott szankciók után különösen fontos lenne, hogy az EU egységes hangon szólaljon meg, de ezt Magyarország megakadályozta.

A két uniós külügyminiszteri találkozó között Orbán Viktor telefonon beszélt Hszi Csin-pinggel, és a kínai külügyminisztérium közleménye szerint Orbán arról beszélt, hogy Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a Kínával való viszonyának, és örülünk annak, hogy a két ország kereskedelme növekedni tudott a járvány ellenére. Hszi arról beszélt, hogy Peking nagyra értékeli Budapest elköteleződését a baráti viszony fenntartásáért.

Az EU külügyi főképviselője, Josep Borell hétfő este arról beszélt, hogy még egy utolsó nekifutást szeretne, hogy Hongkong ügyében összejöjjön az egységes uniós álláspont: még egy hetet adnak arra, hogy szakbizottsági szinten megszülessen egy olyan határozat, amit mind a 27 tagország tud támogatni. Ha ez nem jön össze, az EU-nak olyan pozíciót kell felvállalnia, ami nem tükrözi az egyhangúságot, de hogy ez mit jelent, az nem derült ki.

A Politico szerint nem valószínű, hogy akár egy tovább puhított határozati javaslat elfogadható lenne a magyar kormánynak, mert Magyarország szerint a határozatok semmi másra nem jók, csak tovább rontják az EU és Kína kapcsolatát.