Szijjártó: Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel, és elismerjük az önvédelemhez való jogát

Külpolitika
2021 május 12., 08:11

„Magyarország a leghatározottabban elítéli egyes palesztin terrorszervezetek Gázából elkövetett legújabb rakétatámadásait izraeli városok ellen. Teljes szolidaritásunkat fejezzük ki Izraellel és elismerjük az önvédelemhez való jogát. A civilek elleni értelmetlen erőszaknak azonnal véget kell vetni”

– közölte Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon, reagálva az Izrael és a palesztinok között napok óta egyre fokozódó feszültségre.

A helyzet hétfőn eszkalálódott, amikor a Hamász rakétákat lőtt ki Jeruzsálemre, amire válaszul az izraeli légierő bombázásokba kezdett. A légicsapásoknak több tucat halálos áldozata volt Gázában. Kedden több izraeli településen is zavargások voltak: Akkóban felgyújtottak egy szállodát, Lodban pedig harminc autót és legalább két zsinagógát gyújtottak fel tiltakozó fiatalok. Szerda hajnalban pedig ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák Tel-Avivban, Askelónban és Beér-Sevában a Gázai övezetet uraló Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista fegyveres szervezetek rakétái miatt.