A felnőtt lakosság negyede nem akarja beoltatni magát az EU-ban

járvány
2021 május 14., 17:36

Az Európai Unió felnőtt lakosságának több mint negyede gondolja úgy, hogy inkább nem adatná be a felajánlott koronavírus elleni vakcinát, derült ki az Eurofound felméréséből.

A megkérdezettek 27 százaléka válaszolt úgy, hogy nem annyira valószínű vagy egyáltalán nem valószínű, hogy beadatná magának az oltást. A férfiak kicsivel szkeptikusabbak a vakcinákkal szemben, közülük 29 százalék nem szeretne oltakozni, míg a megkérdezett nőknek csak a 25 százaléka válaszolt így.

A nyugati tagállamokban két országot - Franciaországot és Ausztriát - kivéve mindenhol 60 százalék fölött volt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik biztosnak vagy elég valószínűnek tartják, hogy elfogadják az oltást.

A legtöbben Írországban (86,5%), Dániában (86,1) és Máltán (84%) oltakoznának, de Spanyolországban, Portugáliában, Svédországban és Finnországban is 80 százalék fölött van ez az arány.

A keleti tagállamokban sokkal kevesebben szeretnének oltást. Bulgáriában csupán 33 százalék kéri a vakcinát, Romániában pedig 59 százalék. Magyarországon 60 százalék szeretné, 30 százalék mondta azt, hogy inkább nem.

A kutatás szerint a vakcinákhoz való hozzáállást leginkább az befolyásolja, hogy ki honnan tájékozódik. 40 százalék az oltásszkeptikusok aránya azok között, akik elsősorban közösségi oldalakon tájékozódnak. A hagyományos média - írott sajtó, rádió és tévé - fogyasztói között ez a szám csak 18 százalék.

Az oltással szemben leginkább a 35-49 éves korosztály elutasító, a fiatalok és az idősek nagyobb arányban fogadnák el a vakcinát. (Deutsche Welle)