Az izraeli légierő felrobbantotta az Associated Press és az Al Jazeera épületét Gázában

külföld
2021 május 15., 14:22

Egy szombati légicsapás során, amit az izraeli légierő mért Gázára, kilőtték az Al-Jalaa Tower nevű 13 szintes épületet, amelyben az Associated Press hírügynökség, az Al Jazeera televízió és több más média irodája volt. Irodák mellett viszont lakások is voltak benne - írja az AP.

A Jala Tower teljesen megsemmisült.
photo_camera Az Al-Jalaa Tower teljesen megsemmisült. Fotó: MAJDI FATHI/NurPhoto via AFP

Az izraeli hadsereg pár órával korábban felszólította a tulajdonost az épület evakuálására, azonban arra már nem volt elég idő, hogy a sajtóirodákból az eszközöket is kimentsék. A légicsapástól az egész épület összeomlott. Izrael nem adott magyarázatot arra, hogy miért vették célba a sajtónak otthont adó épületet, de az Al-Jazeera éppen élőben közvetítette a légicsapásokat, amikor az épület felrobbant. A televízió műsorvezetője akkor azt mondta: „Ezt a csatornát nem fogják elhallgattatni. Az Al-Jazeerát nem fogják elhallgattatni. Ezt garantálhatjuk.”

A robbantás néhány órával azután történt, hogy Izrael légicsapást mért egy sűrűn lakott palesztin menekülttáborra is, ahol legalább tíz ember meghalt, többségük gyerek. A palesztin terrorszervezet, a Hamász válaszul rakétákat lőtt ki Dél-Izraelre.

Az izraeli-palesztin konfliktus hétfőn robbant ki újra, és évek óta nem volt példa ilyen mértékű csapásokra egyik oldalon sem. Korábban az alábbi cikkekben foglaltuk össze az eseményeket: